Про друзів, ворогів і арабів

«Росія йде нам назустріч, в обійми, а отримує прямий удар від Кличка», – поскаржився на нинішні російсько-українські взаємини один із лідерів блоку Наталії Вітренко, голова партії «Русько-український союз» (РУСь) Іван Симоненко.

На прес-конференції на тему: «За політичний союз України з Росією» цей чоловік переконував, що «жодна держава не може існувати, якщо не здатна задовольнити елементарні потреби свого населення». Він назвав Помаранчеву революцію – «іржавою», вимоги пікетувальників російського посольства – «тупими плакатами», у газовому конфлікті й навіть торішній Тузлі бачив лише провину… українських політиків і бізнесменів. «Ми люди третього сорту, після африканців», – обізвав чи то увесь наш народ, чи лише своїх соратників. «Бо наші брати – росіяни, а не янкі. Коли брати сваряться, то нічого доброго від цього родина не чекає. Ми над цим думаємо, тому ми там, а хто не думає, вони тут», – пояснив Іван Симоненко причину частих візитів Наталії Вітренко до Москви. І з ностальгією згадав часи, коли «мы без проблем летали по всех просторах нашей Родины».

Іван Симоненко засудив політиків, які, мовляв, своїми діями розколюють Україну. Водночас, сам же назвав галичан «інородним тілом русько-православної цивілізації». Дорікнув, що ті розмовляють на «канадському діалекті». Тому-то, за його словами, в Україні проходить «міжцивілізаційне зіткнення», яке Симоненко порівняв із конфліктом арабського світу із західним. «Якщо араб західної людини не розуміє, то й вона араба також, хоч носять однакові мобілки», – пофілософствував голова РУСі.

Коли ж журналісти запитали, чому політична сила Симоненка з соратниками має низький рейтинг, він поскаржився на «убаюканий народ, який часто робить «глупі» помилки». А ще нарікав на… Кучму, який Симоненка «хотів двічі посадити». За подібні висловлювання.