Феєрія стилю й краси

Настали зимові шкільні канікули, традиційно відкривши сезон новорічно-різдвяних свят, організатори яких намагаються розважити найперше дітей із незаможних родин.

Київський дитячий фонд, який очолює Ніна Семенюк, першу акцію провів на Миколая-Чудотворця, організувавши разом із дитячою студією «Стиль і мода» світську акцію «Подорож у казку». На стінах вестибюля Конгрес-холу, де відбувся театралізований показ ексклюзивних колекцій одягу для дітей українських дизайнерів, десятки авторських робіт юних вихованок дитячого агентства моделей: вишиванки, костюми, панно. Бо дівчатка не лише моделі, а й балерини, співачки і дизайнерки власних костюмів. Статечно походжали, очікуючи початку свята, стрункі підлітки у гарно припасованій формі – вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна. Ніна Миколаївна запросила на свято 150 сиріт і напівсиріт із цього ліцею та правового Національної академії внутрішніх справ і Київського вищого професійного училища зв’язку.

Звісно, таке дійство неможливе без спонсорів. Уже втретє його патронує Український союз промисловців і підприємців. «Ми постійно підтримуємо дитячі акції, особливо виділяючи «Стиль і моду», – сказала прес-секретар УСПП Марина Кінах, – бо костюми для юних моделей створюють наші, українські дизайнери. Якщо не ми їх підтримаємо, то хто? Якщо зорієнтувати наші підприємства на пошиття одягу українських дизайнерів, то й діти матимуть кращий вигляд, і додаткові робочі місця з’являться. УСПП підтримує й інші дитячі акції. Я чотири роки поспіль очолюю постійно діючий дитячий форум «Держава, яка чує дітей» у рамках Дитячого фонду ООН. Щороку в січні в столичному ліцеї № 100 збирається понад 3 тисячі дітей з усієї України, розповідають, що й як треба змінити в житті держави і подають письмові пропозиції. І вони не наївні і не смішні – читаючи їх, високопосадовці не одразу вірять, що автори – діти. Вони рано вивчають економіку й право, цікавляться політикою.

Ми також двічі на рік підтримуємо виставку квітів в Українському домі – «Ландшафтний дизайн». Україна поконвіку вважалася батьківщиною квітів, та ми чомусь пустили на наш ринок заморські троянди, хоча вітчизняні не гірші й набагато дешевші. Пишаюся я й акцією «Кришталевий силует». Дизайнери з усієї України демонструють свої моделі, а ми обираємо найкращі. Цього року журі очолював уславлений французький модельєр Жан-Клод Жетруа, який не зміг назвати переможця, настільки рясніли талантами наші дизайнери».

...Свято вдалося. Оригінально оформлена зала і фантастична феєрія з десяти фрагментів казок і спектаклів змусили дітей затамувати подих.

Завершив свято бал. На сцену вийшли красуні в бальних сукнях у супроводі струнких «богунців». Майбутній офіцер Андрій Олексійчук виніс із-за лаштунків трирічну Анастасію, поставив її на сцену і, взявши за руку, розкрутив. Маленька модель як справжня балерина кілька хвилин танцювала на пальчиках. Потім Андрій посадив її на праву руку і закружляв у вальсі. Сподобалася всім і постановка «Магія Фей», автор якої – Київське вище професійне училише швейного і перукарського мистецтва.

І моделям-артистам, і гостям роздали подарунки від Святого Миколая-Чудотворця. Директор Київського дитячого фонду Ніна Семенюк пообіцяла, що всі новорічно-різдвяні вистави й розваги так само будуть цікавими.