Реформа як новорічний подарунок

Якби Верховна Рада України законопроект про місцеве самоврядування ухвалила ще до 1 вересня 2005 року, то ми вже четвертий місяць жили б за нової-старої Конституції. Однак цього не сталося, а відтак конституційна реформа вступає в силу разом з Новим роком. Такий собі новорічний подарунок влади народу.

І якщо неминучість змін у владному трикутнику (президент-парламент-уряд) очевидна, то ще до останнього часу була незрозуміла ситуація із реформою місцевого самоврядування. Але й тут, здається, 2006 рік принесе глобальні зміни. Адже 23 грудня Верховна Рада попередньо схвалила і направила на висновок Конституційного Суду проект Закону № 3207-1 «Про внесення змін до Конституції України» щодо діяльності органів місцевого самоврядування. У цьому проекті двовладдю на районному рівні буде покладено край. Місцеві ради створюватимуть свої виконавчі органи, а місцеві бюджети не формуватимуться з коштів державного.

Лідер Всеукраїнського об’єднання депутатів місцевих рад, заступник Київського міського голови – секретар Київради  Володимир Яловий вважає: «Те, що Верховна Рада ухвалила цей законопроект, свідчить, що реалізація політреформи в наступному році буде масштабною. Безумовно, всі проблеми місцевого самоврядування одним цим законопроектом не розв’язуються. Однак головне, що нарешті процес конституційних змін щодо самоврядування розпочато».

Водночас Володимир Яловий не передбачає великих проблем при переході до нової системи самоврядування, хоча певних складнощів не уникнути. Традиційно гостро постане проблема фінансування (адже 2006 – рік виборів). Та й те, що продовжуватимуть діяти місцеві держадміністрації, які здійснюватимуть контроль за дотриманням законів місцевими органами виконавчої влади, породить проблеми. Але їх можна здолати.

Важливо, щоб члени територіальної громади відчували свою причетність до управління містом чи селом. З цією метою в Колонній залі мерії за сприяння Всеукраїнського об’єднання депутатів місцевих рад та Української партії «Єдність» розпочалися навчання в рамках програми ООН в Україні «Стратегічний менеджмент у місцевому самоврядуванні», де головними слухачами стали представники органів самоорганізації населення столиці.