Яким він хлопцем був– Віктор Колотов

Про легендарного капітана динамівців нагадав іменний турнір

Людина живе доти, доки її пам’ятають. Цю істину нагадав Андрій Біба, і присутні на Меморіалі Віктора Колотова його зіркові одноклубники погодилися з нею одностайно. Бо і вони, і звичайні шанувальники таланту Великого Капітана Великої Команди цієї передсвяткової грудневої неділі спеціально зібралися разом у скромному спортзалі на Дарниці, щоб пригадати і нагадати сучасній молоді, «яким він хлопцем був». Зібралися вже п’ятий рік поспіль…

Найкращі роки футболіста Колотова припали на першу половину сімдесятих. Квітневого 1971-го, вихорем увірвавшись в елітний дивізіон, він уже в першому матчі за «Динамо» забив свій найперший м’яч. А ще за рік – став капітаном уславленого клубу, з яким і зійшов на континентальну вершину 1975-го, завоювавши під проводом Валерія Лобановського і Олега Базилевича Кубок кубків і Суперкубок УЄФА.

А найтяжчі роки заслуженого тренера України Віктора Михайловича Колотова зійшлися з періодом становлення нашої футбольної незалежності. Це він «виводив у майстри» щойно створений бориспільський «Борисфен» і піднімав з руїн івано-франківське «Прикарпаття». І це він стояв на капітанському містку найкращої в нашій історії молодіжної збірної – з Шовковським, Ребровим, Ващуком, Косовським і Шевченком у складі, якій лише в останньому відбірковому матчі, до речі, не без допомоги судді, перейшли дорогу до олімпійської Атланти італійці з Індзагі, Вієрі, Каннаваро, Дель П’єро та Нестою в ігровому комплекті. На жаль, у ті часи не вельми шанували фахівців і, тим паче, не дбали про їхню гідність.

Але друзі та партнери Колотова не забули про нього: згуртувавшись навколо Володимира Трошкіна та Віктора Гризлова, вони вшанували пам’ять свого Капітана традиційним турніром у залі. Цього разу перший приз дістався не динамівським ветеранам, серед яких виокремлювалися троє Вікторів – Леоненко, Насташевський і Мороз, а столичному «Інтеркасові». Проте й переможці, очолювані Сергієм Веселовим, і всі присутні на дійстві зійшлися на головному: виграв футбол. Який подарував світові чудову людину – Віктора Колотова.