З очевидними лідерами

Але без справжньої конкуренції

Черговий національний чемпіонат мало чим відрізнявся від своїх попередників. Очевидна перевага головних фаворитів навіть над основними конкурентами, відсутність ажіотажу довкола турніру… І все-таки обнадійливі моменти таки мали місце: ближче до фіналу на трибунах зібралися не тільки фахівці та родичі фігуристів, а й доволі значна глядацька аудиторія. Хоча про відповідну рекламу Федерація фігурного катання звично не подбала…

Федерації потрібний менеджер

Підвищення глядацького інтересу в Києві зауважили і найтитулованіші в українській команді – Олена Грушина та Руслан Гончаров, які вважаються головними вітчизняними претендентами на медаль в олімпійському Турині. Наші чемпіони переконані, що вже в найближчі роки ставлення до фігурного катання в Україні зміниться на краще: ситуація в державі стабілізувалася, люди набули реальних ознак бодай відносної заможності, тож і потреба в красивому видовищі поступово обертається на першочергове бажання… Жаль, що цього ніяк не зрозуміють в галузевій федерації: як і раніше, організація головного національного турніру орієнтована виключно на фахівців і практично нічим не сприяє вихованню свого симпатика. Майже цілковита відсутність  реклами в засобах масової інформації змусила бажаючих змістовно провести вихідний вибирати між походом до концертної зали і посиденьками в «теплій» компанії, хоча варіант із фігурним катанням у центрі уваги був би значно привабливішим для багатьох. Однак у федерації немає сучасного менеджера, а в особливо красивого виду спорту – свого глядача. Зате з’явилися не позбавлені таланту фігуристи, спроможні вирости в справжніх майстрів уже в недалекому майбутньому – судячи з усього, вітчизняні тренери навіть в часи тотального безгрошів’я не сиділи стуляруч. Обнадійливим є рівень катання дніпропетровської спортсменки Каті Пройди, яку вже називають Оксаною Баюл двадцять першого століття, а в танцях на льоду з’явився цікавий юніорський дует Ксенія Пономарьова – Артур Гончаров. Знайоме прізвище партнера? Так, це молодший брат уславленого Руслана Гончарова.

Олімпійський прорив Ковалевського

Однак обдарована молодь ще не готова кинути виклик визнаним лідерам: її зоряний час настане в турнірному завтра. Тому й розподіл олімпійських путівок виявився цілком передбачуваним. Олена Грушина та Руслан Гончаров, які не перший рік мешкають і тренуються в Сполучених Штатах Америки, а на батьківщину приїжджають лише в грудні, щоб виступити на чемпіонаті країни, бездоганно відпрацювали  нову програму, випередивши інших кандидатів у олімпійці – досвідчених Юлію Головину та Олега Войка – на сорок балів. Ще відчутнішою виявилася підсумкова перевага чемпіонки в одиночному розряді Олени Ляшенко: її найближча переслідувачка відстала аж на шість десятків балів!.. Але в цьому виді програми конкуренцію фаворитці намагалися скласти «зелені» новачки, бо Галина Маняченко та Катерина Пройда пропустили чемпіонат з об’єктивних причин – обидві хворіли. Юна дніпропетровка недавно була прооперована з приводу апендициту, а досвідченій киянці дошкуляють проблеми зі спиною. Зважаючи на складність і непрогнозованість ситуації, керівники національної федерації схиляються до того, що другим номером олімпійської команди може стати дебютантка Пройда. Принаймні за умови, якщо Маняченко до кінця найпершої січневої декади так і не визначиться зі своїми планами остаточно. А от чоловіки з олімпійським представництвом уже з’ясували все: до Турина, як і на чемпіонат Європи, вирушить Антон Ковалевський, який переконливо переміг основного конкурента – Віталія Данильченка. Поїде на континентальний чемпіонат і наша найкраща спортивна пара – Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов, хоча після недавнього перелому ноги в партнера вони тільки зараз почали льодову підготовку. Проте першим номером олімпійської команди затверджені нові чемпіони країни, а туринські перспективи вчорашніх лідерів мають прояснитися лише після виступу на Євро-2006.