Ми таки продешевили!

Росія вимагає, щоб Україна платила за свій газ за західноєвропейськими розцінками. Україна, так вважає значна частина населення, має відповісти тим же: підвищити плату за базування Чорноморського флоту Росії в Криму.

Кабінет Міністрів України на останньому засіданні затвердив план інвентаризації майна Чорноморського флоту. А оцінити, чим користуються росіяни, потрібно вже протягом наступних двох місяців. Уряд доручив Міністерству закордонних справ домовитися з Москвою про дозвіл на інвентаризацію об’єктів, які експлуатує ЧФ. Зараз Росія платить Україні за базування свого флоту в Криму близько 100 мільйонів доларів на рік. Деякі оглядачі в Україні переконані, що ця сума має бути значно вищою, називають навіть цифру в сто разів більшу.

Фахівці Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння вважають: за базування Чорноморського флоту в Криму Росія має платити близько 400 мільйонів доларів на рік. Така сума цілком реальна, якщо Україна використовуватиме у розрахунках з Росією середню вартість оренди гектара землі і акваторії, вважає експерт цього Центру Сергій Згурець. Він зазначає також, що під час підписання домовленостей у питаннях базування Чорноморського флоту Російської Федерації були відсутні чіткі критерії орендної плати. Хоча вже й тоді з української сторони надходили пропозиції оцінювати вартість оренди землі, виходячи з норм, прийнятих як в українському, так і в російському земельному законодавстві. Вона ж становить щонайменше  22 тисячі доларів за гектар щорічно.

Президент Віктор Ющенко справедливо пов’язує газ із флотом. На його думку, ми приходимо до того розуміння, що всі наші економічні стосунки мають відповідати світовим та європейським стандартам.

До РЕЧІ

У світі кожна країна визначає свою таксу за базування іноземних військ. Приміром американці, чиї військові бази розкидано майже в 40 країнах світу, кубинцям платять усього… один долар за оренду їхньої території. Однак це не вияв великої приязні між країнами, а навпаки – неприязні між комуністичною Кубою і капіталістичними Штатами: кубинці не бажають отримувати гроші за окуповану американцями свою територію.

За інші військові бази, яких у американців налічується понад 750, щорічно Білий дім платить по 200 мільйонів зелених. Найдешевже американцям обходився киргизький аеродром «Манас» – усього за 52 мільйони доларів.

А що росіяни? Такої військової присутності, як американці, вони, звісно, не мають. Але півтора мільярда зелених таки платять своїм сусідам по СНД та ближньому Сходу. Так, військова база у Сирії Москві обходиться у 450 мільйонів. У Вірменії – 370, Таджикистані – 350, Грузії – 300. Дружній Казахстан отримує 250 мільйонів. А от брати білоруси… усього 15 мільйонів.