У всіх з арифметикою негаразди

Контрольно-ревізійне управління Києва провело планові перевірки у 18 закладах профтехосвіти на предмет законного та цільового використання коштів державного бюджету. На всіх об’єктах, на жаль, було виявлено порушення фінансової та бюджетної дисципліни на суму майже 4,5 млн. гривень.

Для прикладу, у той час, коли держава вишукує додаткові фінансові ресурси для виплати педагогічним працівникам надбавок за вислугу років, окремі керівники закладів профтехосвіти допускають порушення чинного законодавства із оплати праці, встановлюючи непередбачені доплати та надбавки, зайві виплати матеріальної допомоги, переплати відповідним фондам нарахувань на заробітну плату, що, в свою чергу, призвело до зайвих витрат бюджетних коштів на суму 36,1 тисячі гривень. Це насамперед стосується Київського професійного ліцею транспорту, Міжрегіонального центру професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців, Київського професійного будівельного ліцею та інших.

Полюбляє дехто поповнити свої кишені і при проведенні будівельно-ремонтних робіт, що й було зафіксовано ревізорами в 10 закладах освіти, де внаслідок недотримання діючих розцінок на ремонтно-будівельні роботи зайво сплачено підрядним організаціям 32,1 тисячі бюджетних коштів.

Як переконливо свідчить практика, до порушень призводить неналежний контроль за обліком та збереженням основних засобів. Як було виявлено в ході перевірки, в чотирьох закладах освіти (Київська спеціалізована загальноосвітня школа соціальної реабілітації, Міжрегіональний центр професійної перепідготовки військовослужбовців, звільнених у запас, МВПУ зв’язку, ВПУ № 25) безпідставно списано 1223,2 л паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 5,3 тисячі гривень. Ще в двох десь «згубилися» в бухгалтерському обліку 2,2 тисячі гривень орендної плати. А от в Київському професійному будівельному ліцеї, мабуть, вирішили зайнятися доброчинністю, якщо сплатили за комунальні послуги, надані орендарям, 2,3 тисячі гривень. Але джерело фінансування вибрали невдало, оскільки це були кошти із загального фонду бюджету.

За результатами перевірок столичні ревізори домоглися відшкодування керівниками освітніх закладів, де були виявлені порушення, незаконних витрат майже на 80 тисяч гривень. Поновлено фінансові ресурси на 317 тисяч гривень, усунуто інші порушення фінансової дисципліни на 4054,8 тисячі гривень.

За порушення законодавства з фінансових питань 26 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на суму майже чотири тисячі гривень.

Катерина ОРЛЕНКО, прес-секретар КРУ в м. Києві