«Гайдамаки» доспівалися до «Перверзії»

Тремти, український шоу-бізнесе, бо тебе атакують «Гайдамаки». Озброївшись томиком культового постмодерніста Юрка Андруховича, хвацькі хлопці вже завойовують не тільки місцеві, а й закордонні сцени.

Вигаптувавши на своїх прапорах месидж: «Альфа й Омега Життя – Любов, Бог Отець – Сонце, а ми з вами його промені», ці, чи то за Лук’яненком, чи то за Кастанедою «правдиві воїни світла» представили світові свій третій альбом «Перверзія». Хто читав Андруховича, може пропустити це речення, а тим, хто ще не знає значення слова, яке стало назвою альбома, прошепочу тихенько на вухо, що воно означає «збочення». хоча фронт-мен гурту Олександр Ярмола (МС Ярема) має інші асоціації: перверстити – перебрехати. Співак вважає, що людина є тим, ким вона себе придумала, а отже, людину і світ спотворено брехнею, весь світ – перверзія. Такий стан світогляду, а також читаний-перечитаний Андрухович, звісно, не могли не відбитися на текстах альбома, які то занурюються в глибокі стилізації під фольклор, то кидаються в обійми постмодернізму. У житті до фольклору в Олександра Ярмоли досить цікаве ставлення – він вважає його вимираючою тваринкою, яку треба занести до Червоної книги, створити для неї заповідник і старанно захищати, для чого й існують такі доблесні лицарі, як він.

Пан Олександр мріє порятувати ситуацію в українському пісенному просторі, чию трагедію бачить у двомовності. Бо 70-80 відсотків населення хочуть слухати пісні, написані рідною мовою, а у нас виходить дві рідні мови, отже, російським пісням легко завойовувати публіку в наш «складний на культуру час». Рятуватимуть ситуацію «Гайдамаки» за допомогою своїх пісень і нових альбомів. Допоможуть їм у цьому нові члени групи – сурмач Євген Дідик (колишній учасник відомого молдавського гурту «Здоб Ши Здуб»), відомий любителям джазу своєю участю в альбомах багатьох українських та закордонних артистів, та Сергій Броварнюк – перкусіоніст та водночас звукорежисер гурту. У новому складі «Гайдамаки» вже встигли порадувати своїми піснями Польщу, а також відвідали численні фестивалі вдома і за кордоном. Смак вражень від цих мандрів меломани зможуть поцінувати «продегустувавши» альбом. Його відкриває програмна пісня «Кохання», присвячена – Аді Цитрині, героїні роману «Перверзія».

Крім фолку, в альбомі можна відчути присмаки ска, важкого року, панку. З обкладинки ж на вас дивиться пильним поглядом гайдамака в образі святого Себастіана і наче питає споживача-меломана: «А ти купив високоякісне українське?»

Наталя ЧИБІСОВА