Революцію змінили на соняшник

Гурт «Ґринджоли» презентував дебютний альбом «Хай буде так». Подія відбулася в рамках традиційного українського весілля: у законний шлюб вступали «Ґринджоли» та вітчизняний шоу-бізнес.

Музичні критики найчастіше дорікали «Ґринджолам» тим, що в них нема інших пісень, крім «Разом нас багато», і тим, що колектив узагалі нетворчоспроможний. Це набридло музикантам. «Досить вигадувати про нас страшні історії, – заявив Роман Калин на презентації платівки в одному із затишних київських клубів. – Ось наша дебютна робота, і тепер будь-хто може аналізувати творчість нашого гурту: для цього з’явилося підґрунтя. На платівці представлено композиції, які створювали «Ґринджоли» протягом восьми років перед революцією. Переважно всі вони – веселі. Наша мета – дарувати українцям позитивний настрій».

Платівка «Хай буде так» і справді більш придатна для прослуховування вдома, ніж на Майдані – на ній багато ліричних композицій, і майже половина – в улюбленому «Ґринджолами» стилі реґґі. На альбомі 12 пісень, ще чотири, серед яких і революційний хіт, – як бонус. Альбом записали на «Студії 211», саундпродюсер – Віталій Телезін, відомий, зокрема, за співпрацею зі Світланою Лободою, групами «Океан Ельзи», «Друга ріка». Безумовний хіт платівки – пісня «Весілля», відеокліп до якої знімали в Залі урочистих подій міста Києва. Власне, саме ця пісня презентує загальний напрям, у якому гурт рухається. Спрямованість до «коріння» символізує і соняшник, зображений на обкладинці альбома.

Роман Калин заявляє, що, можливо, за півроку «Ґринджоли» випустять альбом, повністю записаний у стилістиці реґґі, також можливі дуети з українськими виконавцями, наприклад, Іриною Білик чи Ані Лорак.

Повністю до Києва колектив з Івано-Франківська ще не переїхав. Музиканти кажуть, що живуть у потязі. Хоча всі роботи, які мали до цього, вже кинули. На презентації «Хай буде так» була присутня донька пана Калина, дев’ятикласниця Наталка. Не можна було не спитати її, як змінилося її ставлення до тата, який ще рік тому одягався більш-менш солідно, а тепер натягує на себе яскраві «шмотки», які й не кожному двадцятирічному личитимуть. «Тато лишається татом, що б він не вдягнув, – впевнена Наталя, – ні я, ні він зовсім не змінилися у зв’язку з тим, що «Ґринджоли» тепер популярні. Єдине, що тато завжди, коли дає інтерв’ю на телебаченні, передає привіт нашому класу, і тому школа тепер відома на весь Франківськ».

Саме з родинами зустрічатимуть музиканти і Новий рік, хоча на це свято вони завжди працюють. «Ґринджоли» загалом багато гастролюють і не тільки в Україні, а й у Польщі, хоча, зізнаються, їх дебютний альбом орієнтовано винятково на українського слухача. До речі, незважаючи на незадовільні результати виступу на «Євробаченні», на святкування 50-ї річниці Пісенного конкурсу в Копенгагені про Україну згадали лише раз – виступ «Ґринджолів» визнали одним із найоригінальніших виступів.