Стереотипи долати нам самим

Нещодавно в Київському будинку вчителя відбулася презентація книжки відомого українського письменника і громадського діяча Сергія Плачинди «Лебедія. Як і коли виникла Україна». Це вже друге видання. Перше побачило світ 1995 року за підтримки засновника і багаторічної голови КУНУ Ярослави Стецько.

Тут іде мова про маловідомі сторінки історії Стародавньої України, відстоюється концепція автохтонності української нації. Уперше її запропонував Валентин Даниленко у праці «Енеоліт України» (вийшла 1974 року), де висловив думку про розселення народів світу з Північного Причорномор’я та Наддніпрянщини. Цим було підкреслено, що саме наші предки несли в світ культуру первісної цивілізації.

У доповненому виданні «Лебедії» Сергій Плачинда запропонував нову теорію походження української нації, згідно з якою вона зародилася за часів Мізинської культури в межах 18-15 тисяч років до н.е. Спираючись на працю московського вченого-шумеролога та клинописознавця Анатолія Кифішина «Древнее святилище Каменная Могила. Опыт дешифровки протошумерского архива 12-3 тысяч лет до н. э.», Сергій Плачинда утверджує думку про те, що в Україні з’явилося найдавніше в світі письмо, що воно карбувалося на камені ще 14 тисяч років тому, задовго до шумерів. Значну увагу автор приділяє й першій державі на території України і в світі загалом, Оратті, яка виникла 7 тисяч років тому і мала всі ознаки держави. Це підтверджують археологічні розкопки трипільської культури, що довели існування протоміст на території України з населенням більш як 20 тисяч осіб із двотриповерховими будинками.

До речі, цю теорію підтримує не лише Сергій Плачинда та ряд інших вітчизняних дослідників, – Лев Силенко, Юрій Шилов, Степан Наливайко, Микола Чмихов. Їй приділено значну увагу і в зарубіжній історіографії. Ще 1986 року вийшла в світ праця англійських дослідників Роберта Макрама, Вільяма Крена і Роберта Макнійла «The Story of English», де аргументовано пояснюється походження всіх індоєвропейських мов із мовного середовища Середньої Наддніпрянщини. Тобто виходить, що давньоукраїнська мова – праматір усіх індоєвропейських. Американський історик Артур Кемп у книзі «Марш титанів: Історія Білої Раси» (2001 р.) також підтримує цю версію. А російський учений Лев Клейн у праці «От Днепра до Инда» відтворив міграційний маршрут трипільців від причорноморських степів та Дніпра до Індії.

Але, попри наявність серйозних праць вітчизняних та іноземних дослідників, офіційна українська наука, та й суспільство загалом, ще не готові сприйняти таку, на перший погляд, фантастичну історію України. Але ж свого часу німецький археолог Шліман, розкопавши Трою, довів історичне підґрунтя грецьких міфів. Можливо, незабаром певні стереотипи буде зламано й в Україні. Найкраще, аби це зробили не німці чи американці, а ми самі.