Запізніле вето

Днями Віктор Ющенко наклав вето на закон про вибори до місцевих рад. Глава держави знайшов у документі чимало помилок, суперечностей. Мало того, Президент України забажав, щоб місцеві вибори стали мажоритарними.

Загалом же думки щодо цього питання розділилися. Частина політиків, як і Віктор Ющенко, надає перевагу мажоритарній системі. Дехто впевнений, що голосування за партійними списками краще. Є й компромісний варіант – законопроект Юрія Ключковського та Віктора Мусіяки. Він передбачає змішану систему: міські та районні в містах ради обиратимуться пропорційно, а сільські, селищні, районні та обласні органи самоврядування – мажоритарно.

Проте в будь-якого варіанта нового закону про місцеві вибори мало шансів бути ухваленим. Принаймні, такої думки дотримується політолог, директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

– Зараз просто немає часу, щоб ухвалити новий закон, – наголосив він. – Навіть якщо у Президента та його Секретаріату є таке бажання, реалізувати його нині дуже й дуже складно, фактично неможливо.

Із песимізмом дивиться на можливість зміни виборчої системи і експерт Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній. За його словами, чимало партій, представлених у Верховній Раді, не зацікавлені в цьому. Зате влада прагне мажоритарних виборів.

– Для будь-якої влади завжди вигідніша мажоритарна система голосування, аніж пропорційна, – стверджує політолог. – Бо за першою на виборах перемагають багато наближених до влади людей або бізнесменів. Вони ніколи не наражаються на конфлікт із владою.

Тому голосування за конкретних кандидатів у регіонах дало б провладним силам можливість отримати більшість по всій Україні. А от партійна система не гарантує цього, адже в багатьох областях, зокрема на сході та півдні, пропрезидентські партії мають дуже низький рейтинг.

На думку Олеся Донія, можливість реформувати систему місцевих виборів з’явиться лише після 26 березня. І то тільки в разі парламентської кризи. Тоді глава держави зможе ініціювати референдум із кількох важливих питань, як свого часу це зробив Леонід Кучма після «оксамитової» революції у Верховній Раді. У цьому випадку є шанс поставити на всенародне обговорення зміни до виборчої системи.

А президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вважає, що президентське вето – частина плану Віктора Ющенка стосовно скасування змін до Конституції.
– Можливо, це перший крок на шляху до блокування політичної реформи, – зазначив пан Єрмолаєв. – Проблема тут не в претензіях Віктора Ющенка, а в тому, що ветування законопроекту відбулося за кілька днів до початку активної фази виборчої кампанії (з початку наступного тижня. – Ред.).

Унаслідок такого кроку не виключена кризова ситуація в парламенті й у цьому разі вибори до місцевих рад буде перенесено на осінь. А влітку після чергової владної кризи вірогідний перегляд конституційної реформи. Тоді восени голосуватимемо за мажоритарною системою.

У нинішній ситуації навряд чи вдасться запровадити можоритарну систему виборів до органів місцевого самоврядування. Адже у Верховній Раді немає пропрезидентської більшості. Так що прихильникам такої ідеї доведеться чекати щонайменше до наступного року і сподіватися на наступний склад парламенту.

Нагадаємо, що рік тому, коли ухвалювали цей закон, усі проющенківські (на той час – опозиційні) партії підтримали пропорційку. Бо тоді «Наша Україна» мала найвищий рейтинг. Якщо наступні місцеві вибори будуть «партійними», то не лише на сході України ради будуть опозиційними до Президента, а й на заході (якщо Блок Тимошенко опонуватиме владі, що найімовірніше). А гірше – Україна ще більше розділиться за політичними позиціями регіональних влад. Чи не запізно Віктор Ющенко помітив те, про що його неодноразово попереджали лідери спілок і асоціацій органів місцевого самоврядування?