Фрески буде збережено

Під час робіт зі зміцнення та збереження фундаменту Кирилівської церкви працівники заповідника «Софія Київська» зробили археологічне відкриття – виявили оригінальні фундаменти прибудов XII та XVII століть.

– Про існування цих фундаментів було відомо, але фахівці не знали їх конфігурації, трасування, – розповіла директор заповідника Неля Куковальська. – Під час гідроізоляційних робіт з’явилася можливість відкрити фундаменти. Під керівництвом Інституту археології наші фахівці провели розкопки, і ми побачили залишки північного притвору Кирилівської церкви. Вона мала два об’єми. Один, напевно, прибудували пізніше і, найімовірніше, використовували як приміщення для богослужіння та ще як похоронну камеру.

На думку експертів, ця подія надасть нові можливості для наукових досліджень й істотно вплине на уявлення про оригінальну архітектуру Кирилівської церкви.

Реставраційні роботи зі зміцнення та збереження церкви коштували 1,2 млн. грн. Генеральний директор проектно-будівельної компанії «Основа-Солсіф» Юрій Карпенко розповів, що всі роботи виконано за власний рахунок. Проведено дослідження фундаменту храму та його гідроізоляцію. За словами Нелі Куковальської, впродовж останніх років через підвищену вологість всередині церкви виникли серйозні проблеми, пов’язані зі збереженням цінних фресок. Тепер же, завдяки гідроізоляції фундаменту та стін, рівень вологи стабільний – 3,68 відсотка. Це дасть змогу наступного року провести повну реставрацію всіх фресок.

За надану Кирилівській церкві доброчинну допомогу компанію «Основа-Солсіф» буде вписано до літопису меценатів «Софії Київської», яку співробітники заповідника хочуть найближчим часом відновити.