…Був добрий ангел на війні

Марія Доліна, відважна льотчиця в роки війни, Герой Радянського Союзу відзначила 85-річницю з дня свого народження. Урочистості на честь героїні відбулися в Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни».

Дев’ятнадцятирічною Марія Доліна, закінчивши авіашколу, сіла за штурвал бомбардувальника. Спочатку воювала в чоловічому авіаполку, потім у жіночій авіачастині Марини Раскової. Її бойовий шлях проліг від Сталінграда до Східної Пруссії. Загалом здійснила триста бойових вильотів, скинула на фашистів 35 тонн бомб. Не раз цій мужній жінці смерть заглядала у вічі.

– Одного разу фашисти збили мій екіпаж. Літак, на щастя, впав на нейтральній смузі, всього за три кілометри від лінії фронту. Нас урятували зенітники, а в полку на нас уже писали похоронки,– розповіла ювілярка. – Мабуть, у мене був добрий ангел на війні, який і вберіг мене від смерті…

Марію Доліну привітали Уповноважений Верховної Ради у справах захисту прав людини Ніна Карпачова, Посол Білорусі Віктор Гейсин, керівники жіночих спілок України та Києва Марія Орлик та Галина Менжерес, представники ветеранських організацій та міської влади, учні та вчителі школи № 125.

Їй подарували багато квітів і побажали дожити до ста років.