Скандалу не вийшло

Міський голова свою обіцянку виконав – приїхав на Русанівські сади, аби зустрітися з головами усіх тутешніх садівничих кооперативів. Нагадаємо: скандал навколо садів почав розгорятися після сесії Київради 17 листопада, коли депутати, ухваливши детальний план території будівництва житлового комплексу на місці заводу силікатної цегли на вул. Степана Сагайдака, 101, «не помітили», що територію підприємства при цьому збільшено на 70 гектарів. Про перебіг подій «Вечірка» писала двічі – 14 і 17 грудня.

...До клубу заводу на зустріч із Олександром Омельченком прийшли не лише голови кооперативів, а й багато дачників. Міський голова приїхав разом із своїм заступником Анатолієм Муховиковим (він відає земельними питаннями), головою Дніпровського району Олександром Шевчуком і замовником будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу паном Васильцовим. Мер зауважив: розмова точитиметься тільки навколо дач, що потрапили до зони будівництва мосту, решту Русанівських садів ніхто не чіпатиме. Олександр Омельченко продемонстрував підписане ним розпорядження, згідно з яким згадане будівництво житлового комплексу вестиметься суворо на території, обмеженій парканом силікатного заводу.

Розповів про ухвалу Київради, за якою пропонується сім варіантів вирішення питання і розтлумачив кожне з них. Та все одно знайшлися незадоволені. Дехто вимагав, щоб їхні земельні ділянки дозволили приватизувати, мовляв, коли ще нам нададуть їх в іншому місці – ми хочемо зараз. Голова пояснює: закон дозволяє приватизувати землю тільки один раз, і якщо ви зробите це тепер, то не зможете отримати нову ділянку на виділених територіях, де вам побудують будиночки та інші споруди «під ключ», проведуть воду і світло, посадять дерева на збагаченому чорноземом ґрунті. Хто не захоче дачу, а побажає отримати квартиру – будь-ласка.

Дачники вкотре поверталися до питання майбутньої забудови всіх Русанівських садів. Але стурбованих ставало все менше, особливо після того, як Олександр Омельченко пояснив: сади у зоні підтоплення, тому житлове будівництво тут заборонено. Будувати ж можна буде лише після намиву 6-метрового шару піску. А цього, за словами мера, в найближчі 100 років ніхто не робитиме. Відповідаючи на претензію, що влада відмовляє реєструвати дачників там, де вони постійно проживають, він пояснив, що на дачах у нашій країні нікого не прописують, адже тоді необхідно виписатися з міських квартир і прописатися в іншому місці. Питань було багато, час від часу підбурювачі намагалися зірвати збори, та їх ставили на місце.

Збігло дві години гарячих розмов, міський голова у тісному оточенні вийшов на двір, продовжуючи відповідати на запитання, його помічники записували адреси тих, хто на щось скаржився – вони отримають відповіді пізніше. Декого було запрошено на прийом до фахівців із земельних та житлових питань, а також на засідання Київради, аби люди мали змогу переконатися: депутати ухвалять рішення на користь дачників.