Кандидати, стережіться «Знаю!»

Представники громадянської ініціативи «Знаю!» звинувачують Центрвиборчком в тому, що він не хоче оприлюднювати біографії кандидатів у депутати.

У виборчих списках різних сил з’явилося чимало нових імен, невідомих електоратові. Як правило, в нас голосують не за конкретну ідеологію чи партійну програму, а за імена в списку.

Громадянська ініціатива вже двічі зверталася до ЦВК. Проте їм відповіли, що Конституція України забороняє розповсюджувати конфіденційну інформацію про особу без її згоди. Натомість представник ініціативи Юрій Марченко стверджує, що претенденти на депутатське крісло пишуть заяву до Центрвиборчкому, де фактично дозволяють опублікувати свої біографічні дані. Крім того, суспільство має право знати про майбутніх законотворців.

Якщо ЦВК не надасть інформацію, то, на думку координатора «Знаю!» Дмитра Потєхіна, це зроблять фахівці з «чорного» піару шляхом компромату – наклепу на того чи того кандидата.

У такій ситуації «Знаю!» домагатиметься публікації відомостей про членів списків усіх партій, які беруть участь у виборах. Якщо ЦВК не зробить цього, то самі партії повинні добровільно ознайомити електорат із біографією своїх кандидатів, аби менше потерпати від брудних технологій.

А тим часом «Знаю!» готує до видання «Політичний компас виборця», де й буде надруковано біографії всіх кандидатів.