Руйнування задля відродження

Обсяги виробництва бетону в останні роки зростають дуже стрімко. Але водночас із потребою в бетоні виникає й проблема його утилізації, адже чимало споруд у столиці вже застаріли і підлягають знесенню чи реконструкції. Як перетворити будівельний брухт на потрібні будівельникам вироби, знають фахівці провідної промислової демонтажної компанії Києва.

Більше будуємо, більше й ламаємо

«Руйнування заради відродження» – саме таку назву отримав проект, який запропонувала промислова демонтажна компанія «Техбудмеханіка». Його координатор Олександр Дідик зауважив, що до цього часу більшість буднепотребу закопували в землю чи вивозили на звалища. «Щорічно в Україні назбирується близько одного мільярда тонн промислових відходів і лише 10 відсотків із них іде на вторинну переробку, дев’яносто ж – на звалища», – пояснив він. Аби не закопувати «гроші» в землю, а примножувати їх за рахунок вторвідходів, як це давно роблять в інших країнах, столична демонтажна компанія вперше в Україні пропонує комплексний підхід до розв’язання проблеми утилізації та переробки будвідходів. Адже наша країна – значний постачальник вторинних будівельних ресурсів, які після певної переробки можна використовувати як сировину для нових будматеріалів.

Щебінь замість граніту

Президент ТОВ «Техбудмеханіка» Роман Севостьянов розповів, що проект передбачає два напрями роботи: професійне руйнування та демонтаж із використанням різноманітних новітніх технологій і переробку бетонного брухту на вторинний щебінь – сировину для виробництва якісного будівельного матеріалу. Переробляє та сортує бетон техніка, котру привезли з Австрії та Великої Британії. Потужність одного 23-тонного комплексу – до 100 тонн вторинного щебеню на годину. «Отриманий щебінь придатний для кожної ремонтної чи будівельної компанії і зможе частково або повністю замінити недешевий граніт», – пояснив він. До того ж це зменшить витрати на вивіз сміття та демонтажно-будівельні роботи. Переробка бетону на щебінь також дасть змогу звільнити простір під забудову, бо новітня техніка може працювати безпосередньо на майданчику. Загалом же проект зменшить собівартість будівництва та навантаження на екологію. Для порівняння: енерговитрати на добування природного щебеню у 8 разів більші, ніж на переробку бетону на вторинний щебінь, тож відповідно його собівартість зменшиться. Зникне й проблема з утилізацією буднепотребу.

Про гідромолот та гідроножиці

Пан Севостьянов розповів, що перш ніж приступити до демонтажних робіт, слід пройти підготовчий етап – врахувати особливості конструкції. «Сам же демонтаж зазвичай розпочинають із ручного розбору – знімають вікна, двері, покрівлю та все що є всередині будівлі, – пояснив він. – Останнім часом широко використовують технології різання конструкцій. Ми також практикуємо дискове, канатне і алмазне різання залізобетону». Для цього спеціально закуплено швейцарські та австрійські технології, бо, за словами пана Севостьянова, наші – невигідні. Руйнують застарілі конструкції й за допомогою сучасних гусеничних ескаваторів із навісними приладами – гідромолотом та гідроножицями (сила тиску їхніх щелепів – 2900 тонн). «Гідроножиці – не ударна технологія і майже безшумна, тож їх добре застосовувати у житлових кварталах», – наголосив Роман Севостьянов. А для демонтажу високих конструкцій та будівель закупили ще й спеціальний ескаватор із 22-метровою стрілою! Тож тепер справа лише за бажанням «руйнувати задля відродження».