А змовників каратимуть

Столичних операторів роздрібного ринку пального підозрюють у змові. Фахівці Київського міського відділення Антимонопольного комітету України мають усі докази того, що підприємства, котрі реалізують пальне, узгоджували між собою ціни на нафтопродукти, порушуючи таким чином антимонопольне законодавство.

– На підставі документів, отриманих Антимонопольним комітетом, уже сьогодні можна прийняти рішення про покарання змовників, – каже голова міського відділення Антимонопольного комітету Микола Лисицький. – Однак є певні процесуальні правила, яких маємо дотримуватися. Враховуючи те, що це будуть новорічні дні, всі учасники корпоративної змови отримають до середини січня відповідні подання від антимонопольного комітету. Впевнений, що процес прийняття рішення буде серйозним випробуванням для нас, адже подібний прецедент створено вперше. До того ж, всі компанії мають достатньо кваліфікованих юристів, котрі добре розуміються на антимонопольному законодавстві. Дехто з них свого часу пройшов школу саме в наших структурах. Ще однією перешкодою є заборона отримання персоніфікованої інформації про діяльність підприємств в органах статистики. Ми маємо змогу отримати її безпосередньо в підприємстві через офіційний запит, але подібне листування значно збільшує тривалість формальних дій при підготовці документів для прийняття остаточного рішення.

Микола Лисицький не назвав бензинових операторів, які підозрюються в змові. Однак повідомив, що до їх числа належать великі, середні й дрібні підприємства, сукупна частка яких на ринку становить близько 53 відсотків по високооктанових бензинах та 63 відсотки по дизельному пальному. Водіям зі стажем не важко визначити провідних операторів на столичному ринку. До їх числа належать заправки мережі «ТНК», «Лукойл», «Екоіл». Хто з них причетний до змови і чи причетний взагалі, мають визначити фахівці антимонопольного комітету та суду. Щодо причетності дрібніших операторів, припущення висловити надзвичайно важко, адже на столичному ринку роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами працює 70 суб\'єктів господарювання.
Зниження ціни на високооктанові бензини і зокрема здешевлення бензину марки А-95 керівників столичного відділення Антимонопольного комітету теж вважає результатом проведеного розслідування, розпочатого ще в жовтні. Нагадаємо, що 12 грудня вартість 95-го бензину становила 4 гривні 10 копійок за літр. За цей час його ціна на деяких заправках зменшилась на 15 копійок. Дрібниця, але приємно. Втім, за прогнозом Миколи Лисицького, вартість цієї марки бензину найближчим часом знизиться, як мінімум, ще на 5 копійок.