Як «гіпнотизують» читачів

Британські вчені розгадали таємницю популярності детективних романів Агати Крісті.

Аналізуючи твори Крісті, дослідникам-нейролінгвістам університетів Лондона, Бірмінгема й Ворвика вдалося з’ясувати, що в текстах її детективів багато фраз, які викликають підвищення рівня серотоніну й ендорфінів у читачів. Це, у свою чергу, й призводить до того, що від її творів просто неможливо відірватися.

Дослідники вказують, що словниковий запас Агати Крісті досить обмежений, отож читач не відволікається і може більше уваги приділяти ключам до розгадки. Незважаючи на похмурі сюжети детективів, Крісті використовує слова, приємні для читачів, часто повторює ті самі слова чи вислови, тим самим «гіпнотизуючи» читача. Серед таких слів «вона», «так», «дівчина», «милий/мила», «усміхнувся/усміхнулась» і «раптом».

Крім того, у своїх творах Крісті часто використовує тире, створюючи у такий спосіб «оповідання прискореного темпу». Кожна фраза з тире спонукає читати далі.
Онук Агати Крісті Метью Причард ставиться до результатів дослідження вкрай скептично. «Ніякої таємниці в цьому нема, – каже Метью. – Вона просто вигадувала чудові  сюжети».