Вогонь вестимуть навчальними снарядами

Під час спілкування із журналістами начальник Генштабу Збройних сил України генерал-полковник Сергій Кириченко докладно зупинився на питаннях, пов’язаних із трагічним випадком у навчальному центрі «Десна», а також розповів про виведення українських миротворців із Іраку.

Не треба бути провидцем, щоб зрозуміти: з одного боку, наші строковики недостатньо навчені, а з другого – трагедії у 169-му навчальному центрі Сухопутних військ треба «завдячувати» поганій організації занять і навчань, під час яких використовується могутня зброя. Раніше солдат міг «постріляти» із танкової гармати тільки на другому році служби, тобто тоді, коли вже мав відповідну підготовку, певний досвід і тренування. У такому разі військовослужбовець, мабуть, не розвернув би башту танка із гарматою в пошуках цілі на 180 градусів. Однак тепер солдат-строковик служить тільки один рік…

Ну, а кепську організацію підтверджує хоча б відсутність на вікнах навчальних класів, що на полігоні, світломаскування. Було б воно, курсант не знайшов би заповітну підсвітку «мішені». Але в житті, як відомо, не існує, наче в граматиці, умовного способу.

Яких же заходів вживають, аби не допустити трагедій у майбутньому? Танкові директриси обладнують так, щоб керівники занять могли втрутитися будь-якої секунди в ситуацію. Керувати всіма бойовими машинами віднині будуть тільки досвідчені люди – прапорщики, контрактники, сержанти строкової служби. Вогонь вестимуть не бойовими снарядами, а навчальними – їх уже завозять.

Що ж стосується відповідальності посадових осіб, міру її визначить суд. Водночас відповідна атестаційна комісія визначить ступінь їхньої відповідності займаним посадам.

«Іракське» ж питання вирішується відповідно до раніше оприлюдненого плану. Учора розпочався рух колон наших військовиків до Кувейту, звідки вони українськими літаками Іл-76 дістануться Батьківщини. Бойову техніку й озброєння, які не передаються іракській стороні, вирішено відправити морським транспортом. Під посиленою охороною.