Місцеві ради – заручники Верховної

Чергове невдале голосування за проект держбюджету-2006 Асоціація міст України та громад (АМУ) розглядає як акт політичної безвідповідальності парламентських сил. «Вкотре місцеве самоврядування стає заручником політичних ігор», – сказано в заяві АМУ.

Останній варіант проекту бюджету АМУ вважала компромісним, що дав би змогу розпочати формування місцевих бюджетів. У проекті було заплановано збільшити загальні дотації місцевому самоврядування на 5 мільярдів гривень, що «є мінімальним рівнем фінансування делегованих повноважень на рівні виживання». Зрив же виконання соціальних програм через неналежну їх фінансову підтримку з боку держави є, як сказано в заяві, спробою перекласти відповідальність на органи місцевого самоврядування з метою компрометації їх керівників напередодні виборів.

Зважаючи на ситуацію та керуючись Бюджетним кодексом і Законом «Про місцеве самоврядування», АМУ рекомендує місцевим радам розпочати затвердження місцевих бюджетів у частині власних доходів та видатків на виконання власних повноважень. Щодо виконання делегованих повноважень, то для безперервності їх здійснення АМУ вважає за доцільне прийняти бюджет з дефіцитом, який покриватиметься з державного бюджету після його прийняття.