Олександр ОмельЧенко: «Бюджет буде складним»

Чи буде вчасно ухвалено бюджет столиці? Про це запитали Київського міського голову Олександра Омельченка.


– Формування бюджету на 2006 рік як в Україні, так і в Києві складна справа, – відповів Олександр Омельченко. – Я сказав би, що Мінфін через нелегку економічну ситуацію, в якій перебуває країна, неспроможний був сформувати реальний бюджет. Мінфін підходить до справи чомусь тільки з позиції теорії, не вдаючись до аналізу показників року, що минає, і не прогнозуючи результатів майбутнього року. Це й призвело до того, що бюджет формував не уряд, а Верховна Рада.

Щодо бюджету міста Києва, то ми доопрацьовуємо низку принципових питань. За формулою для кожного регіону – від маленького села до великого міста – кошти виділяються залежно від кількості населення. Щодо делегованих повноважень у галузях освіти та охорони здоров’я, як у цілому по країні, так і по Києву, державний бюджет практично передбачає кошти тільки на виплату заробітної плати і, у межах 10 відсотків, на розвиток. З’ясувалося, що через «технічну помилку» не було виділено 200 мільйонів гривень на будівництво Подільсько-Воскресенського мосту. Не було враховано фінансування будівництва у Києві метрополітену. Цікава ситуація: на спорудження метрополітену в Харкові, Дніпропетровську і Донецьку держбюджет кошти передбачає окремими рядками. Бо вони у державній власності. Наше метро, потужніше за всі три разом узяті, – у власності міста. Тому держава грошей на нього не виділила. Народні депутати від Києва – Асадчев і Чорноволенко – порушили це питання і в проекті держбюджету було зазначено на київське метро 90 мільйонів гривень. Уперше за останні роки 20 мільйонів гривень виділено на підтримку культурної спадщини, 55,9 мільйона – на капітальні вкладення за переліком, затвердженим Кабміном. На 21 грудня матимемо скромний бюджет по місту Києву. Презентуємо його не пізніше 22-го, а 27 грудня маємо затвердити.

– Як ви розцінюєте заяви нардепа Володимира Бондаренка про те, що київські бюджети в останні роки непрозорі, і це створює ґрунт для корупції?

– Це «коник» Володимира Дмитровича Бондаренка – народного депутата також від Києва. Зверніть увагу, я назвав Чорноволенка і Асадчева, для яких київський бюджет – прозорий, оскільки вони у Верховній Раді займаються ним на стадії формування. Вони володіють питанням. А Володимир Дмитрович в останні роки у парламенті ніколи не займався київським бюджетом. Цього року навіть допомагав своєму однопартійцеві Віктору Пинзенику обдурити киян і не віддати столиці майже 1 мільярда законних гривень. Ви знаєте, чим завершилася ця історія. Тому для Володимира Бондаренка наш бюджет «непрозорий».