Громада відстояла свої інтереси

Захист інтересів і прав територіальної громади міста Києва нарешті закінчився. Ухвалою Вищого адміністративного суду України підтверджено правомірність рішень Господарського суду міста Києва та Київського апеляційного господарського суду, згідно з якими Міністерство фінансів України та Державне казначейство України були зобов’язані перерахувати Київській міській державній адміністрації додаткову дотацію за 2004 рік у розмірі 971344900 гривень.

Це дало змогу частково погасити різницю в тарифах на проїзд у міському транспорті, на утримання житла (гаряча, холодна вода), на теплозабезпечення.

Визнання прав територіальної громади міста Києва – це реалізація на практиці статті 7 Конституції України, яка гарантує місцеве самоврядування в нашій державі. Однак позиція деяких органів центральної виконавчої влади бентежить і насторожує. У нашій країні визнається і діє принцип верховенства права. Однак, замість того, щоб виконувати рішення Вищого адміністративного суду від 14 грудня 2005 року, Міністерство фінансів України через два дні оприлюднило офіційну заяву, в якій зазначається, що вищі урядові органи начебто тепер зобов’язані виконувати неправосудні судові рішення.

Оприлюдненням такої заяви Міністерство фінансів України піддає сумніву виконання статті 83 Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік», роз’яснення Державної податкової адміністрації, які є обов’язковими для застосування органами Державної податкової адміністрації та керуючись якими, платники сплачували податки до державного бюджету. Складається враження, що, ухвалюючи статтю 83, законодавець ніби думав не про реальне надходження податку на прибуток (який становив у грудні 2004 року у державному бюджеті понад 2 млрд. гривень), а про збільшення надміру сплачених податків. Крім того, в офіційній заяві не зазначено, що порядок здійснення розрахунків відповідно до постанов Кабінету Міністрів України №1270 від 26.09.01 та № 1210 від 19.09.01 при визначенні розміру додаткової дотації було запропоновано саме Міністерством фінансів та погоджено з Кабінетом Міністрів у грудні 2004 року.

Уперше органам місцевого самоврядування довелося вимагати в суді виконання центральними органами державної влади законів та Конституції України. Київській міській раді вдалося відстояти інтереси територіальної громади міста Києва. Залишається сподіватися, що Міністерство фінансів України та Державне казначейство України відповідно до засад Конституції України виконає ухвалене судом рішення.

Із заяви прес-служби Київської міської державної адміністрації від 19 грудня 2005 року