Казковий світ зустрів дітлахів

У Києві вперше за останні 100 років зведено театр. На місці колишнього стереокінотеатру «Дніпро», у парку, виріс казковий замок із вежами. Від старої споруди залишилася лише унікальна мозаїка на фронтоні – великий павич розпустив свій барвистий хвіст. А всередині Київського лялькового театру дива розпочинаються від порога.

У неділю споруду приймала Державна комісія. Разом із нею поринав у казковий світ Київський міський голова Олександр Омельченко. Ми спостерігали за його реакцією і побачили, що мер задоволений: незважаючи на фінансові складнощі, вдалося втілити в життя всі задуми архітекторів та художників, здати культурний заклад вчасно. Хоча оцінку міський голова поставив, як на мене, скромну – чотири з плюсом.

...Одразу біля входу до театру оселилися гноми – кожен із казковими подарунками. Сюди ж злетілися метелики. Їх виготовили у Львові і додатково забезпечили світлом: метелики за допомогою спеціальної установки змінюють забарвлення і схожі на велику ялинкову гірлянду. Поряд із гардеробом – великий акваріум із живими коралами і тропічними рибками. В окремому міні-океані плавають акули. Ще недавно вони перебували на просторах Індійського океану. Київські майстри на гранітній підлозі виклали мозаїчних метеликів і квіти. Настінний розпис – за сюжетами українських казок. У музеї на стендах – ляльки, такі знайомі багатьом із нас із дитинства. Хоч актори працювали у пристосованих приміщеннях, але зберегли їх як історію свого театру.

У залі на 300 затишних крісел днями пройшла генеральна репетиція. Директор Микола Петренко давав останні вказівки акторам, які зайняті у виставі «Лис Микита» за казкою Івана Франка.

А вчора настав святковий для малечі день – відкриття Лялькового театру! На цю подію запросили Президента України Віктора Ющенка.

Буратіно з татом Карлом розіграли перед входом виставу, прохаючи «тата Омельченка» повернути золотий ключик, що його мер зберігав цілий рік. Та повернув його Президент. Разом із подарунком – комп’ютером. А Київрада подарувала театрові автобус «Богдан». Святійший Філарет освячує споруду, завершено оглядини, усіх запрошують до зали, і починається вистава. Діти жваво співпереживають героям, не залишаються байдужими й дорослі – вони разом із малечею поринули у казковий світ...