У школі господар орендар, а не директор

Після вибуху з людськими жертвами у 304-й середній школі Святошинського району директорка опинилася за ґратами, міська влада виділила мільйони гривень на відновлення навчального закладу, однак умови щодо оренди шкіл, дитсадків та центрів дитячої творчості, як з’ясувалося, майже не змінилися. Про це принципово йшлося на зініційованій Київським міським головою Олександром Омельченком нараді з керівниками районів, начальниками районних управлінь освіти і директорами шкіл.

Більше шкоди, ніж доходів

Заявивши, що у школах мають перебувати лише вчителі, діти й батьки, бо від оренди шкільних і дитсадківських приміщень більше шкоди, ніж доходів, Олександр Омельченко побіжно проаналізував довідку про оренду і невесело констатував, що місто практично віддало фірмам, офісам і сумнівним лихварям 7 шкіл та дитсадків. «Є моє розпорядження про припинення оренди організаціями, котрі нічого спільного з освітою не мають, але ситуація не поліпшується. Я довіряв районній владі й помилився. На якій підставі стільки оренди? Якщо відрахувати неконтрольовані витрати електроенергії, тепла, води й борги, то з’ясується, що прибутків майже нема. Як можна допустити перебування в дитячих закладах, надто в басейнах, дорослих, про стан здоров’я котрих нічого не відомо? Точно не знаю, але інтуїція мені підказує, що у лихварів-орендарів і пожежники не бувають, і податківці. Цьому треба покласти край», – категорично заявив міський голова.

Остаточну ясність внесла у своїй доповіді заступниця начальника Головного управління освіти й науки столиці Віра Горюнова. Вперше було відверто сказано, що директори шкіл жодної користі від оренди їхніх приміщень не мали, бо займалася цим районна влада. Окрім, може, Деснянського району, де угоди про оренду укладали безпосередньо директори шкіл та дитсадків. Із 175 орендарів у 124 освітніх закладах із педагогічною діяльністю пов’язано лише 53. Решта – майстерні, офіси, склади, надання побутових та медичних послуг, торгівля. Уявляєте, скільки сторонніх осіб щодня перебуває на території шкіл і дитсадків? І навіщо тоді оплачувати з міського бюджету охорону навчальних закладів від сторонніх, якщо їх там сотні? Порушення дуже серйозні: 63 орендарі не мають дозволів пожнагляду, 40 – санепідстанції, 11 надають освітні послуги, не маючи на це ліцензій.

Хоч із ким із начальників районних управлінь освіти, де виявлено серйозні порушення правил оренди, поспілкуйся – скаржаться, що орендарів не можна вижити, бо угоди укладалися надовго. Лукавлять. Бо у Дніпровському районі, наприклад, 38 навчальних закладів здають приміщення погодинно. Як таксі чи представниць найдавнішої професії. Здають тут і спортивні школи з басейнами, чим так обурювався міський голова. Незважаючи на те, що середня школа № 204 має аж сім орендарів, а школа № 99 – чотири, чимало цих фірм і фірмочок не мають дозволів на роботу держпожнагляду та санепідстанції. Цей район здає 8,9 відсотка площі освітянських закладів – майже 9 шкіл.
Найбільший розмах у Дарницькому районі – тут господарюють склади, цехи і колеги по ремеслу на 10,5 відсотка площ. У школи-дитсадки пустили аптеки й поліклініки, внаслідок чого разом із дітьми перебувають сотні хворих дорослих. Філії «Укртелекому» у середніх школах № 314 і № 316 призвели до забруднення повітря численними автомобілями, засмічення подвір’я недопалками і ще бозначим.

У Голосіївському районі пустили економіко-правовий технікум МАУП на 3-й і 4-й поверхи (майже 1500 квадратних метрів) середньої школи № 319 і тепер, зауважила Віра Горюнова, незрозуміло, хто господар, а хто – орендар. Якщо врахувати, що студенти безплатно користуються медпунктом, спортивною залою та стадіоном. Характерна для цього району й затяжна процедура щорічного переукладення угод, унаслідок чого орендарі по кілька місяців «роблять гроші» там, вочевидь, без оплати. На момент завершення перевірки таких семеро. Шестеро орендарів не мають дозволів СЕС та пожнагляду на діяльність, але угоди з ними однак поновлюють. Неправомірна, на думку заступника начальника ГУОН, оренда дошкільних навчальних закладів партією «Реформи і порядок», кафе «Кулінарія», поліклінікою сімейних лікарів і Центром територіального захисту населення. Начальник Управління КМДА з надзвичайних ситуацій Віталій Пшеничний розповів, що на території 122-ої середньої школи Голосіївського району працює майстерня з ремонту автомобілів, через що подвір’я захаращене, смердить мастилами і пальним. «Там, мабуть, керівники району, школи, пожежного управління безплатно власні автомобілі ремонтують...», – зауважив Олександр Омельченко.

У шкільній теплиці – оселедці…

Палкою була і промова головного санітарного лікаря столиці Ірини Козлової. Вона обурювалася, що в Дарницькому районі колишню теплицю ЗНЗ
№ 261 віддали для ремонту меблів (до речі, розпилювання горезвісного «дсп» «з’їдає» дуже багато струму й виділяє десятки шкідливих речовин, надзвичайно небезпечних для дітей), приміщення у ЗНЗ № 266 – під склад «Укрмедфарми», що може спричинити захворювання дітей навіть на астму, ЗНЗ № 323 – районну амбулаторію. Загалом по місту 22 відсотки шкіл, дитсадків і позашкільних навчальних закладів орендують організації, діяльність яких нічого спільного з освітою не має (у серпні цей відсоток становив 34). Найбільше обурило Ірину Антонінівну те, що чимало басейнів увечері відвідують дорослі, що призводить до захворювань дітей на шкірні, грибкові та інші недуги. «Вимоги до стану води в дитячих басейнах набагато вищі, й відвідувати їх можуть лише діти з інших шкіл», – стверджувала вона. «Мама нашого учня, – прошепотіла мені на вухо директорка однієї зі шкіл, – перестала водити сина у Палац підводного плавання, що на Ленінградській площі, бо вранці там у воді – недопалки, презервативи, ковпачки від пляшок з пивом та інший непотріб». Що знаходять вранці у шкільних басейнах, ніхто не сказав, але це неважко уявити, якщо контингент такий самий.

«Якщо в Оболонському районі ситуація нормальна, бо діяльність орендарів здебільшого пов’язана з освітньою діяльністю, – продовжила Ірина Козлова, – то чому в Деснянському у 25 школах 42 орендарі із 46-ти не пов’язані з освітою? Чому там мають бути майстерні з пошиття одягу і склади?»

«Та що ви робите? – обурився Олександр Олександрович. – Що це за склади? Скоро бочки там зберігатимете!». «Знав би він, що ще й з оселедцями, – прошепотіла сусідка-директорка. – У 250-й школі теплицю, в якій діти залюбки вирощували рослини, кілька років тому віддали під засолювання оселедців». У таке важко було повірити. Я зателефонувала до школи та міського управління освіти й дізналася, що теплицю орендує вчитель праці (не знаю, працюючий чи колишній). Отака невесела боротьба між красивим і корисним.

Ірина Козлова порушила ще дві серйозні проблеми. За скаргою батьків санітарні лікарі перевірили школи й переконалися, що у вихідні та ввечері харчоблоки орендують для весіль, хрестин і ювілеїв. «Стан обладнання й посуду там і без цього плачевний, – наголосила Ірина Антонінівна, – навіщо ще й антисанітарію розводити?». Друга проблема – законодавча. «Ми приносимо в школи й дитсадки документи про заборону оренди організаціями, діяльність яких не сумісна з освітою, а районна влада й директори шкіл показують нам Закон України «Про освіту» і постанову Кабміну про те, що за певних умов це дозволяється. Я вважаю, – сказала Ірина Козлова, – що боротися з цим можна. Угоди з більшістю орендарів – на рік. Не продовжити їх – і край. Краще повернути шкільні майстерні учням».

Правові колізії при перевірці орендарів виникають і у пожежників. Заступник головного державного інспектора Держпожнагляду столиці Сергій Бочковський доповів, що із 748 обстежених орендарів 378 керівників оштрафовано, призупиняли роботу 27 об’єктів, 245 приміщень 403 рази від’єднували від подачі електроенергії. Склади, майстерні та офіси в школах пожежонебезпечні, електромережі не витримують споживачів із потужними інструментами та комп’ютерними системами. А вони працюють, хоч і без дозволів пожежників, із благословення районної влади, котра не повинна була б їх пускати. На початку доповіді Сергій Бочковський сказав, що районні управління освіти і директори шкіл нинішнього року витратили на протипожежний і техногенний захист приміщень 4 мільйони гривень. Звідки ж такі недоліки? На думку Віталія Пшеничного, найменшої іскорки вистачить, аби склад полімерних матеріалів у 275-й школі Деснянського району миттю спалахнув. А ніхто його не зачиняє!

На щастя, не все так погано. В Оболонському та Шевченківському районах активно виселяють орендарів, діяльність яких далека від освітянської. Єдиний недолік у Подільському – довгострокові договори оренди. До Солом’янського району претензій не було ні в кого.

«Ми з цим упораємося!»

У цьому міський голова твердо переконаний. Він зобов’язав керівництво районів і освітянських управлінь у найкоротший термін навести лад у оренді, залишивши тільки те, що стосується дітей. «Хлоп’ята нині цвяха не вміють забити, а дівчатка нитки в голку засилити, – сказав Олександр Олександрович, – то повернімо дітям гуртки, секції і майстерні. Ми виділимо кошти на оплату праці викладача фізкультури, хай займається з дітьми після уроків гімнастикою чи плаванням. Один басейн цілком може обслужити дітей кількох довколишніх шкіл. Орендувати шкільні приміщення можуть дитячі й дорослі аматорські колективи, шахові секції, але не лихварі. Місто відвоювало у Міністерства фінансів частину коштів і най-ближчими днями столична освіта одержить додатково кільканадцять мільйонів гривень – на інтерактивні комп’ютерні дошки для учнів і вчителів, на видання підручника для батьків, аби вони вчилися, як розуміти діточок, підтримувати їх і правильно виховувати, і на програму «Столичний підручник».

Продумайте пропозиції, де ще треба підсилити освітянську справу, подайте їх на сесію Київради – ми підтримаємо. Скажіть, чи кожна школа має кімнату історії, не кажучи вже про музей? Ні. А діти залюбки б над цим працювали, вивчаючи історію району й міста. Не завадить облаштувати й окрему кімнату для батьків, де вони, очікуючи дітей чи вчителів, могли б поспілкуватися, а не підпирати в коридорах стіни. Є в районі напівпорожній дитсадок – створіть там невеличку школу й зачекайте, доки малеча, якої щороку народжується більше, підросте, бо в дитсадках уже й тепер черги. Київ не повинен повернутися до двозмінного навчання у школах. Ще раз кажу: з цього орендного бізнесу більше збитків, ніж прибутків, і позбудьтеся його. Негайно. Бо це завдає шкоди дітям».