ЦВК ще виглядає кандидатів

Ще п’ять днів Центрвиборчком прийматиме від політичних сил документи на реєстрацію їх як суб’єктів виборів. За 450 депутатських портфелів боротимуться не тільки політики, а й співаки, спортсмени та безробітні мільйонери.

До першої п’ятірки виборчого списку блоку Ющенка «Наша Україна» увійшли прем’єр-міністр Юрій Єхануров, секретар РНБОУ Анатолій Кінах, міністр закордонних справ Борис Тарасюк, тележурналістка Ольга Герасим’юк і переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко. Блок Литвина очолив сам голова Верховної Ради, а далі – співачка Софія Ротару і перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк. Крім них, у першій п’ятірці – Віталій Смолій, директор Інституту історії НАНУ, та голова Верховного Суду Василь Маляренко. На закритому з’їзді Блоку Юлії Тимошенко затверджено списки, де, за попередніми даними, не буде деяких суперечливих кандидатур, зокрема Олександра Волкова, Олександра Задорожнього і Михайла Бродського.

Несподіванкою списку Соцпартії оглядачі назвали відсутність міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який вирішив не балотуватися, а залишитися в уряді. Одіозний Микола Мельниченко сказав на з’їзді соціалістів, що повернувся в Україну не задля балотування до Верховної Ради, а для «викриття банди».

Новостворений опозиційний блок «Не так!» очолив Леонід Кравчук. Другим номером є лідер партії «Жінки за майбутнє» Валентина Довженко, далі – голова СДПУ(о) Віктор Медведчук, його заступник Нестор Шуфрич, лідер Республіканської партії, колишній голова «Нафтогазу України» Юрій Бойко.

Народно-демократична партія піде на вибори в блоці з Демократичною, Християнсько-демократичною і Християнсько-ліберальною партіями – у блоці народно-демократичних партій, що одержав скорочену назву «блок НДП». Після тривалої дискусії лідер НДП Валерій Пустовойтенко таки поступився першим місцем у списку своїй заступниці Людмилі Супрун.

Трудова партія, «Інформаційна Україна» і «Партія здоров’я» домовилися створити Блок Бориса Олійника і Михайла Сироти. Крім них, до п’ятірки також увійшли парламентарій Олег Беспалов, адвокат Андрій Федур і лідер «Інформаційної України» Андрій Колодюк.