Бажання побило клас

«Сан-Паулу» переміг «Ліверпуль» у фіналі клубного чемпіонату світу

До нинішнього року титул найсильнішого клубу сучасності виборювали чемпіони Європи та Латинської Америки. Старий Світ, доволі прохолодно ставлячись до «прохідного» турніру, тільки в останні сезони спробував надолужити згаяне і поступово звів історичне відставання від американців до мінімуму. Та раптом запротестували інші континенти…

…І ФІФА вирішила розширити географію учасників, долучивши до змагань чемпіонів інших світових регіонів. Але все, як і раніше, звелося до протистояння тих же латиноамериканців з європейцями. Без особливих пригод обігравши суперників у напівфіналі, «Ліверпуль» і «Сан-Паулу», відповідно володарі Кубка європейських чемпіонів і Кубка Лібертадорес, зіграли в японській Йокогамі фінал, який приніс успіх бразильцям завдяки першотаймовому голу Мінейру. Відтак історичний баланс у протистоянні Європи та Латинської Америки набув такого цифрового вигляду: 21 тріумф проти 23.

Але сам поєдинок, на жаль, яскравим видовищем не став. І, що найдивніше, з вини бразильців, які весь другий тайм провели в «окопах», не граючи самі, й не даючи змоги грати по-справжньому суперникові.

Пояснити це легко: для ситої Європи й новий формат Міжконтинентального кубка додатковою мотивацією не став. А от бразильці, крім величезного бажання потішити свою торсиду черговим трофеєм, мали ще й особливий привід уникати конфузу. Кожний із них, як-то кажуть, спить і бачить себе в будь-якому заможному колективі Старого Світу!
Щоправда, не можна й стверджувати, що «Ліверпуль» не прагнув перемогти. Ні, британці та їхні одноклубники-легіонери намагалися «висловити» співчуття тренерові Бенітесу, в якого напередодні помер батько, підсумковим успіхом. Але розраховували при цьому хіба що на свій об’єктивно вищий клас. Однак величезне бажання бразильців таки взяти гору в міжконтинентальному фіналі виявилося сильнішим. Та й талан обернувся на прибічника «Сан-Паулу»: дива на останньому рубежі творив капітан латиноамериканців Рожеріу Сені, визнаний найкращим гравцем турніру; а якщо й він не міг зарадити біді, то за бразильців «грали» то поперечка, то стійка, то мексиканський арбітр Архундія, який відмінив аж три голи «Ліверпуля»… Цікаво, що британці програли три світових фінали з трьох, а бразильці, навпаки, усі три – виграли.