М’яч «командного духу»

В одному зі столичних гіпермаркетів нещодавно відбулася презентація десятого офіційного м’яча для Кубка світу FIFA.

Із самого ранку біля триметрового біло-чорно-золотого макета м’яча почали збиратися фанати українського футболу. О дванадцятій годині чутки про те, що під час презентації буде розіграно нові м’ячі з автографами бомбардирів збірної України, підтвердилися. На вихід Воробея і Гусина дівчата відреагували голосним писком, а хлопці запрацювали ліктями, щоб пробитися до кумирів. Хвилин за сорок, коли пристрасті з роздачею автографів уляглися і Андрій Воробей розписався на долоні у ще однієї своєї шанувальниці, я спробував із ним поговорити:

– Андрію, у першому турі на чемпіонаті світу з футболу українці зустрічаються з командами трьох континентів. Усі вони із завидним південним темпераментом. Вас це не лякає?

– Футбол – гра непередбачувана. І говорити про те, що суперники в першому колі у нас не сильні, не варто. Іспанії ми не боїмося, а збірні Тунісу і Саудівської Аравії завжди вважали «темними конячками». Спасибі нашим уболівальникам – вони в нас вірять. І ми їх підводити не збираємося.

– На минулому чемпіонаті світу було чимало нарікань щодо м’яча. Його називали «кулею зі зміщеним центром» і вірили в те, що японці свої м’ячі «запрограмували». Андрію, як ви вважаєте, з новим м’ячем збірна України буде грати краще?

– Старий м’яч і ніг не слухався, і в руки не давався, як кажуть. А з цим, гадаю, усе буде гаразд. І хоча на полі, тобто у грі, я його ще не випробував, можна сказати – це справжній шедевр. Діаметр нового м’яча лише трохи менший, ніж у старого. Але ці півсантиметра дають змогу робити точніший удар.

– Кому тепер буде краще? Нападаючому чи голкіперу?

– Воротареві доведеться складнувато. Але скільки можливостей у польових гравців! Можна бити й забивати як завгодно. До речі, новий м’яч назвали «командним духом» (німецькою в оригіналі це звучить як «Teamgeist»).

– Ви не будете проти, якщо ми зробимо невеликий історичний екскурс у світ м’ячів? На батьківщині м’яча – у Латинській Америці – споконвічно їх робили литими із каучука. На початку минулого століття м’яч став шкіряним, шнуровим і складався з понад тридцяти елементів. У 70-ті роки футбольний м’яч потрапив під «скальпель» дизайнерів. З того часу вони все більше округлюються, зменшується кількість їхніх деталей. 1970 року на Кубку світу в Мексиці м’яч мав 12 п’ятикутників і 20 шестикутників. Через вісім років в Аргентині він був у обрамленні із 12 окружностей і 20 тріад. 1994 року на Кубку світу в США для його виготовлення стали використовувати внутрішній шар із білої поліуретанової піни…

– Я навчався на цьому м’ячі. Завдяки новому прошарку він, на відміну від свого попередника, був м’якшим і його легше було контролювати. Те саме можу сказати і про м’яч «Teamgeist». Його поверхня стала максимально круглою і гладенькою. Те, що його діаметр скоротився з 40,5 см до 39,93 см, сприяє грі. Ось, дивіться (нападаючий збірної України підхопив новий м’яч і почав його набивати). Звичайно, у бутсах це робити простіше. Але прийом привабливий. Так і хочеться підхопити його і спрямувати у ворота іспанців.

– Сподіваюся, через кілька місяців все так і буде.