З Черкас – на Луганщину

Спочатку – тренери, а вже потім перемоги

Основною несподіванкою в жіночій суперлізі стала подвійна поразка неодноразових чемпіонок України – волейболісток одеської «Дженестри» – в скромному за національними волейбольними мірками Сіверськодонецьку. Хоча сенсаційні, принаймні на перший погляд, результати звітного туру фахівці пояснюють доволі прозаїчно. Мовляв, спочатку на Луганщину перебралися творці чемпіонської дружини з Черкас, а вже після цього з’явилися й гучні перемоги в недавнього аутсайдера всеукраїнських змагань – «Сіверськодончанки».

Віктор Перебийніс і його помічник Вадим Местєчкін, який вважається найкваліфікованішим фахівцем із фізпідготовки в українському волейболі, заявили про себе на повний голос ще в черкаському «Крузі». На Луганщину вони перебралися після того, як стали непотрібними в згуртованій ними ж чемпіонській дружині. Звісно, вирушили до чужого краю не просто так: у Сіверськодонецьку, судячи з усього, достатньо міцною є матеріальна база, без якої створити по-справжньому конкурентоспроможну команду взагалі неможливо. Тож і не дивно, що тамтешня «Сіверськодончанка» уже поповнила свої лави 20-річною Аллою Васильєвою та на чотири роки молодшою від неї Марією Корольовою, яка володіє титулом європейської чемпіонки серед молоді, а також веде перемовини з лідером «Круга» Ольгою Савенчук. Можливості цих спортсменок наставникам команди з Луганщини добре відомі, бо вся трійця, більшою чи меншою мірою, співпрацювала з Перебийнісом і раніше. Звідси й стрімкий ривок скромної донедавна команди з Луганщини: сім перемог у чотирнадцяти матчах вивели її на четверту позицію в національній суперлізі. Проте й на цьому «Сіверськодончанка» зупинятися не бажає. Ще б пак: є гроші, будуть «зірки», то чому не мріяти й про тріумфи?.. А от у чоловічій суперлізі князює дует фаворитів: «Азот» і «Маркохім» прийшли на проміжний фініш, як-то кажуть, нога в ногу, доволі відчутно відірвавшись навіть від найближчих переслідувачів. Друге коло чемпіонату країни почнеться наступного року – в середині січня.

Жіноча суперліга. Сьомий тур: «Сіверськодончанка» (Сіверськодонецьк) – «Дженестра» (Одеса) – 3:1, 3:1. «Галичанка» (Тернопіль) – «Керкинітида» (Євпаторія) – 3:0, 3:0. «Іскра» (Луганськ) – «Хімволокно» (Черкаси) – 3:2, 3:0. «Орбіта» (Запоріжжя) – «Круг» (Черкаси) – матчі перенесено на 14-15 січня.

Становище команд: «Круг» – 23 очка і два матчі в запасі, «Галичанка», «Дженестра» – по 23, «Сіверськодончанка» – 21, «Керкинітида» – 20, «Іскра» – 19, «Орбіта» – 17 і два матчі в запасі, «Хімволокно» – 16.

Чоловіча суперліга. Сьомий тур: «Юракадемія» (Харків) – «Азот» (Черкаси) – 3:2, 0:3. «Маркохім» (Маріуполь) – «Кримсода» (Красноперекопськ) – 3:0, 3:0. «Юракадемія-2» (Харків) – «Локомотив» (Дніпропетровськ) -2:3, 0:3. «Заграва» (Макіївка) – «Локомотив» (Харків) – 3:2, 1:3.

Становище команд: «Азот», «Маркохім» – по 25 очок, «Кримсода», «Юракадемія» – по 22, «Локомотив» Дн. – 21, «Локомотив» Х., «Заграва» – по 19, «Юракадемія» – 15.