Ді-джеї влаштували пастку

Днями одразу чотири українські ді-джеї презентували свої нові роботи. Майстри вінілу відзначають, що клубна культура в Україні не тільки розвивається, а й часом випереджає західну – зокрема, у різноманітності напрямів творчості ді-джеїв.

У десятці топ-ді-джеїв світу нема такого, який не писав би власну музику. Саме ця трансформація – з простих реміксерів у повноцінних авторів – те, що визначає розвиток ді-джей культури нині.
Власне, з чотирьох нових українських платівок три – суто авторські проекти. Зокрема, другий сольний альбом презентував вокаліст культової «nu metal hardcore» групи «SKINHATE» – ЖК. «У цій роботі я застосував приховані потенціали свого кібермозку, а в музичному сенсі її забарвлено індустріально-гітарним саундом, хіп-хопом і навіть брудним, огидним панком», – розповідає ЖК.

До роботи було залучено кращих «альтернативних» артистів України, зокрема музикантів групи «ТОЛ» – українського «Korn’а».

Уже другу платівку випустив ді-джей Савіллов. Крім авторських композицій, на диску представлено і спільні роботи з відомими музикантами – Серьогою, «5’nizza».

Загалом, ді-джеї з радістю роблять ремікси популярним артистам. Щоправда, деякі «зірки» відмовляються від таких послуг. «Я запропонував одному українському артистові зробити ремікс, але він мені на цю пропозицію й слова не сказав, – розповідає Максим, учасник київського ді-джей дуету «The obolon bastardz», – не можна так носа задирати! У нас за плечима теж солідний досвід!».

Обкладинку свого диску музичні діячі з Оболоні замаскували під альбоми відомих святкових ді-джеїв. «Це своєрідна пастка, – кажуть вони, – нам довелося піти на цей крок, тому що зі словом «Оболонь» у назві не вдалося б добитися тих рейтингів продажу, які маємо зараз. Таким чином ми комерціалізували андеграунд. А загалом на нашому альбомі – цілковита суміш музичних стилів».

Найочікуванішим релізом з усіх чотирьох став «Перший український мікстейп» від ді-джея Валіка, відомого за роботою з «Тартаком», «Грін Греєм», Фоззі з «ТНМКонго», а зараз – повноцінного учасника групи «Бумбокс». Запис альбома вперше в Україні було здійснено з вінілових платівок. Переважає на альбомі музика в стилі ритм-енд-блюз та хіп-хоп. «Рекомендую слухати диск у машині або на домашній вечірці», – радить ді-джей Валік.

Загалом, незважаючи на певне піднесення, пов’язане з виходом нових робіт, ді-джеї не забувають поскаржитися на те, що заважає їхньому розвитку.

«В Україні ді-джей культура – суцільний вінегрет, тому що інформації у цій сфері катастрофічно мало, – каже Савіллов, – люди можуть працювати на дискотеках у своїх маленьких містечках і навіть не здогадуватися, що вони – ді-джеї. Хотілося б, аби з’явилися відповідні клуби та спеціалізована преса. Має бути різноманіття та можливість вибору».