«Ольга й Олег» націлені на вибори

Нещодавно в Києві відбувся черговий триденний семінар для учасників українсько-шведської програми «Ольга й Олег». Він був присвячений лобіюванню ідей ґендерної рівності серед політиків. Перед виборами це дуже на часі.

Часто ми думаємо, що існують певні речі в суспільстві, які нас особисто зовсім обходять. Ось нині вже зчинилося чимало галасу перед виборами до Верховної Ради. А тільки єдина партія задекларувала, що її партійний список складатиметься з 51 відсотка жінок і 49 відсотків чоловіків. Між тим жінки-виборці в Україні – це більша частина населення. Хто ж представлятиме їхні інтереси у парламенті? Невже тільки чоловіки мають вирішувати, скільки й чого конкретно потребує жінка в демократичному суспільстві? Але коли у Верховній Раді лише п’ять відсотків жінок, то їхній голос тоне в «чоловічому морі».

Шведська агенція з Міжнародного розвитку SIDA вже восьмий рік фінансує спеціальну програму, яка працювала у різних регіонах України. А нині зосередилася у п’яти областях: Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Львівській і Тернопільській. Спершу ця програма називалася «Ольга», а нині – «Ольга й Олег». Чому саме така назва? Бо програма охоплює жінок і чоловіків, які є своєрідними розвідниками громадянського суспільства на наших теренах. Основна мета «Ольги й Олега» – об’єднати активних громадян у регіональні команди, що просували б ідеї ґендерної рівності на місцевому рівні. Відтак програма стосується всіх сфер – економіки, освіти, засобів масової інформації тощо. Україна задекларувала свій європейський вибір – отже, має викорінювати патріархальні настанови і рухатися в цивілізаційному полі.

Конкретно цей семінар мав кілька цілей, зокрема, як переконати політиків, що їм необхідно впроваджувати ідеї ґендерної рівності, починаючи з партійних списків, а також у конкретній роботі. Тренінги для «лобістів» (представників різних партій) і журналістів були дуже цікавими. Рольові ігри – це справді захопливі й пізнавальні ігри для дорослих, які відкривають чимало нового. Шведські тренери віртуозно володіють техніками, до яких ми тільки прилучаємося. Вже вкотре приїздять в Україну Боні Бернстром, директор програми «Ольга й Олег» зі шведського боку, Гунілла Бейбро-Хоґфельд, колишній редактор газети «Cоrren», консультанти Анне Ялакас та Йоран Віммерстром. І вже не вперше готують учасників програми до виборів. Журналісти з різних регіонів навчалися, як брати інтерв’ю в політиків саме з огляду на ґендерну проблематику. Тут-таки обговорювали, чи засвоєно навички й прийоми.

Оксана Дюжер, керівник програми «Ольга й Олег» з українського боку, задоволена активністю учасників семінару. Можливо, вони ще вплинуть на формування партійних списків – і жінок-політиків у них стане більше.

Матеріали з тренінгів та обговорень обов’язково потраплять на сторінки однойменного Вісника з ґендерних питань, головним редактором якого вона є. У світ уже вийшло три числа, що стали своєрідним дзеркалом того, як розвиваються в Україні ідеї ґендерної рівності. А це і новий погляд на робочі місця, і плекання реального батьківства, і розвиток жіночого підприємництва, і новітні тенденції в освіті, що прилучають хлопчиків і дівчаток до свідомого партнерства.

Тож навіщо Швеції, на кошти платників податків якої SIDA втілює в Україні ґендерні проекти, наші проблеми? Тому що реальна ситуація в цій країні довела: там, де справи в суспільстві порівно вирішують і жінки, і чоловіки, панує економічне піднесення і взаєморозуміння. І ґендерна демократія – пріоритетне питання абсолютно в усіх сферах: політиці, економіці, вихованні, освіті тощо. І шведи, досягнувши успіхів у своїй країні, охоче діляться досвідом із нами, що прагнуть бути заможними і цивілізованими.