Муніципальна міліція

Вітчизняне законодавство покладає на органи місцевого самоврядування функцію підтримання громадського порядку. І доцільно було б створити для цього спеціальний орган – муніципальну міліцію. Однак наразі це питання законодавчо не врегульоване.

Ще кілька років тому Асоціація міст України та громад (АМУ) розробила проект Закону «Про муніципальну міліцію». Проте до Верховної Ради він так і не потрапив – не вдалося домовитися з тодішнім міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком. Тепер асоціація запропонувала новий законопроект «Про міліцію місцевого самоврядування».

Віце-президент АМУ Мирослав Пітцик вважає, що муніципальна міліція в змозі допомагати органам місцевого самоврядування і державній міліції підтримувати порядок та законність. «Є цілий блок проблем, де органи місцевого самоврядування без підтримки установ, які ми називаємо муніципальною міліцією, нічого зробити не можуть», – упевнений пан Пітцик.

А перший заступник виконавчого директора АМУ Віктор Кравченко стверджує, що міліція місцевого самоврядування – один із кроків на шляху до децентралізації влади за європейським зразком. Адже такі органи існують у Франції, Польщі, Чехії, Латвії. Верховній Раді України слід або проголосувати відповідний закон, або внести зміни до Законів «Про міліцію» та «Про місцеве самоврядування». Треба також встановити, чи буде міліція самостійним органом, чи підпорядковуватиметься Міністерству внутрішніх справ. Один варіант передбачає, що правоохоронці зможуть виконувати лише вказівки місцевих органів влади, а інший шлях – надати їм повноваження державної міліції.
В Україні вже є практика створення муніципальних правоохоронних органів. У Львові, наприклад, функціонує дружина, яка слідкує за дотриманням порядку. Як зауважив представник Львівської міськради Ярослав Війтович, ця структура зареєстрована, як громадське формування і вже проводить рейди проти вуличної торгівлі.