Допомога на вагу життя

Київський обласний опіковий центр, який щорічно  приймає близько 200 дітей,  за сприяння UMC придбав необхідне для лікування устаткування.

 Трирічний Альоша – єдиний син у батьків – аж ніяк не був позбавлений їхньої турботи. До того ж ріс він під пильним наглядом бабусі, що обожнювала внука. Одного разу дідусь Альоші впустив у своїх стареньких Жигулях запальничку. Довго шукав її, але так і не знайшов. Постарався  відшукати загублену запальничку  онук, і вмить знайшов їй застосування. У результаті його активної діяльності зайнялися чохли в машині (до відома, салон легковика вигоряє за кілька хвилин, а температура може досягати 1000 градусів).

На допомогу  кинулися сусіди. Однак  виявилося, що  Альоша випадково заблокував дверцята автомобіля. І поки  хлопця  рятували, він устиг отримати  сильні опіки і, що най-страшніше, надихався токсинів.

Коли дитину в тяжкому стані доправили в опікове відділення Київської обласної лікарні, надії на порятунок було мало. За словами завідувача Василя Волошина, малюка треба було підключати до апарата штучного дихання, якого в них не було. Вирішили ризикнути  і підключили Альошу до апарата, розрахованого на дорослу людину. Дитина дихала, стан її починав стабілізуватися, але в обпалених бронхах трирічного хлопчика в будь-яку мить могли початися незворотні процеси.  Шістнадцять діб малюк дихав за допомогою цього апарата. Вижив  він лише дивом.

– Діти з такими ушкодженнями приречені, – розповідає завідувач відділення Василь Волошин, – проте Альошу вдалося врятувати.  Але ж до лікарні  будь-коли могли привезти пацієнта, що потребує  аналогічної медичної допомоги.

Опікове відділення Київської обласної лікарні, куди часто потрапляють діти, мало гостру потребу в наркозно-дихальній апаратурі, яка коштує близько 50 тисяч гривень. Лікарі звернулися до громадськості з проханням допомогти в придбанні  цього устаткування. Допомогу надав мобільний оператор UMC.
–  Тепер у відділенні є чудовий наркозно-дихальний апарат «Малятко», що дозволяє надавати реанімаційну допомогу дітям, які  отримали опіки різного ступеня важкості, – розповів Василь Волошин. – Ми також придбали аналогічний апарат для дорослих «Бриз», що використовується під час  планових операцій, а також реанімаційних заходів.

Нині операції за допомогою апарата «Малятко»  у відділенні роблять практично щодня. І що особливо є цінним – цей пристрій розрахований на точне дозування повітря і суміші наркозу, що вкрай важливо для малят до трьох років. За допомогою такого  апарата оперують навіть немовлят. Дев’ятимісячного Вадика з Боярки батьки примудрилися покласти біля саморобної грубки. Трапилося так, що хлопчик отримав глибокі опіки ніг. Його оперували вже за допомогою нового апарата, і малюк набагато легше переніс наркоз. Зважаючи на те, що таким пацієнтам  потрібна не одна операція,  доза наркозу має дуже велике значення. Що ж  до штучної вентиляції легенів, то тепер цей реанімаційний захід в опіковому відділенні може тривати до декількох місяців, що дає гарні результати.

Уже пішла на одужання нещодавно прооперована дворічна Тетянка з Чернігова. Дівчинка  обпекла обличчя, плечі  й руки, коли потягнула зі столу скатертину і перекинула на себе чашку з гарячим чаєм. На щастя вона зможе повноцінно жити. І все це  завдяки  апаратурі, придбаній за сприяння UMC.

У Київське обласне опікове відділення потрапляють діти з ураженнями різного ступеня важкості. І головне завдання лікарів –  не лише врятувати життя маленьким пацієнтам, а й зберегти їм здоров’я, уникнути інвалідності. І часом вирішальною ланкою в порятунку, окрім самовідданості медиків, може стати спеціалізоване устаткування.

Надія ІВАНЧЕНКО