Україна і «Шахтар» очікують на конкурентів

Сьогодні ввечері футбольна Європа знову житиме великою грою. Вирішальні матчі групових перегонів мають визначити всіх учасників стикових двобоїв другого за престижністю континентального турніру для клубів. Єдиний з українських повпредів у міжнародних змаганнях цього рангу – донецький «Шахтар» – завоював місце серед найкращих завчасно і тепер очікує на можливого конкурента.

Як відомо, в одній шістнадцятій фіналу Кубка УЄФА, матчі якої заплановано на лютий наступного року, виступлять двадцять чотири призери попередніх міні-турнірів, а також вісім команд, що фінішували третіми в євролігових квартетах. Причому, для безпосередніх учасників Кубка УЄФА дуже важливим є місце, на якому вони завершать змагання в групах, оскільки переможці матимуть пільговий жереб: вони зіграють із третіми колективами з інших угрупувань, до того ж повторні зустрічі гарантовано проведуть на своєму полі. Натомість другі команди нижчого за рангом євротурніру змушені будуть зійтися в очному протистоянні з євроліговими невдахами, чого з цілком зрозумілих причин не бажає майже ніхто із претендентів на другий за вагомістю приз європейського футболу.

До вчорашнього вечора, коли стартував останній тур у групових перегонах, було відомо назви двадцяти одного клубу, що продовжить боротьбу за Кубок УЄФА в одній шістнадцятій фіналу. Товариство нашому «Шахтареві» склали англійський «Мідлсбро», німецький «Штутгарт», іспанська «Севілья», румунські «Рапід» і «Стяуа», болгарські «Левськи» та «Літекс», французькі «Страсбур» і «Олімпік», нідерландський АЗ та російські «Локомотив» і «Зеніт» з титульного турніру, а також вісімка делегованих євролігою – німецький «Шальке», норвезький «Русенборг», іспанський «Бетис», італійський «Удинезе», словацька «Артмедіа», бельгійський «Брюґґе», французький «Лілль» і швейцарський «Тун».

Найімовірнішими претендентами є й такі авторитетні футбольні фірми, як французький «Монако», німецькі «Гамбург» і «Герта», «Рома» з Італії та іспанський «Еспаньйол». Але найважливішим для нас є підсумок матчу «Штутгарт» – «Рапід»: якщо румуни поступляться з мінімальним рахунком, то «Шахтар» отримає шанс посісти перше місце. В іншому разі чемпіон фінішує другим і змагатиметься з євроліговим невдахою. Третього варіанту бути не може взагалі.