Корисно знати, що…

Такі красиві речі потребують дбайливого догляду. Для чищення золотих та срібних прикрас не годиться наждачний папір чи пісок, ними ви лише подряпаєте поверхню, а, отже, – зіпсуєте всю красу.

Крейда для таких речей підходить, але не для позолочених чи посріблених, позаяк нею можна стерти верхній шар. Якщо вироби із дорогоцінних металів потьмяніли, спробуйте протерти їх ватою, змоченою у скипидарі чи етиловому спирті, або у 3-відсотковому розчині бури. Якщо не допоможе, тоді скористайтеся клаптиком фланелі, змоченої в суміші ложки «Білизни» і білка яйця.

Потемнілі срібні речі миють мильною теплою водою і чистять крейдою або зубним порошком із нашатирним спиртом (півстолової ложки спирту на 0,5 літра води).

Золоті ланцюжки, кулони, обручки заблистять як нові, якщо їх опустити на 2-3 години в підсолоджену воду (1 чайна ложка цукру на склянку води), а опісля потерти м’якою тканиною.

Речі з дорогоцінними каменями треба чистити в розчині будь-якого прального порошку за допомогою м’якої щітки. Бурштин, корали, опал, малахіт, апатит, бірюзу миють так само, але в мильній воді.

Золото нижче 583 проби можна мити в розчині прального порошку, але без відбілюючого ефекту, додавши 2-3 краплі нашатирного спирту. Для срібла слід брати порошок без хлору і активного кисню. Для срібних виробів із чорнінням нашатирний спирт протипоказано.

І насамкінець, зберігайте прикраси у шкатулках, але в жодному разі не у ванній, де висока вологість. Пам’ятайте, що сонячне проміння також шкідливе для каменів, – вони від нього тьмяніють.