«Наш» інсулін не гірший за американський

За офіційними даними, в Україні налічується понад 1 мільйон хворих на цукровий діабет. Серед них понад 130 тисяч осіб для підтримки життєдіяльності змушені приймати інсулін. Комплексна державна програма «Цукровий діабет» покликана з-поміж іншого забезпечувати хворих препаратами інсуліну.

Такі категорії населення, як діти, вагітні, підлітки, а також хворі з ускладненим перебігом цукрового діабету забезпечуються імпортними людськими інсулінами. Але нині український фармацевтичний ринок загалом на 2/3 складається з інсулінів тваринного походження, тоді як на світовому ринку частина високотехнологічних генно-інженерних людських інсулінів сягає 98 відсотків. Оскільки інсуліни тваринного походження все-таки мають певні недоліки, то завдання спеціалізованого виробництва в Україні полягає в тому, аби виготовляти за повним циклом генно-інженерні людські інсуліни, ефективні і нешкідливі.

Такою вітчизняною компанією, яка взялася за реалізацію цього проекту, ще 1999 року стало ВАТ «Фармак». Спочатку тут почали здійснювати випуск готового лікарського засобу під назвою фармасулін у рамках проекту з американською компанією Елі Ліллі. Та вже через кілька років було укладено ліцензійну угоду про передачу цією компанією для «Фармака» технології виробництва готової лікарської форми інсуліну в флаконах і картриджах за повним технологічним циклом. Щоб освоїти випуск генно-інженерного інсуліну, «Фармак» інвестував власних і кредитних коштів у сумі 47 мільйонів гривень. Нині на українському підприємстві на повну силу запрацювало це нове виробництво. Тут використовують аналогічне американському обладнання для приготування, фільтрації, контролю, розливу та закупорювання флаконів і картриджів. Фахівці кажуть, що вперше в Україні створено сучасне високотехнологічне й асептичне виробництво з повним циклом, яке поки що не має аналогів у нашій країні.

Минулої п’ятниці, власне, і відбулося відкриття нового інсулінового виробництва «Фармак-Ліллі». Оскільки запуск у дію нового заводу з повним циклом виготовлення генно-інженерних інсулінів – подія не буденна, то в урочистій церемонії старту взяли участь Київський міський голова Олександр Омельченко, заступник міністра охорони здоров’я Василь Снісар, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Гербст.

Медичні заклади віднині матимуть змогу закуповувати людський інсулін у потрібній кількості за доступними цінами. Уже тепер «Фармак» забезпечує цими ліками 18 відсотків пацієнтів з інсулінозалежним цукровим діабетом в Україні. Хотілося б, аби цей лікарський засіб підтвердив найвищу якість, а відтак був рекомендований за найвищими стандартами не лише нашим пацієнтам, а й завоював світовий фармацевтичний ринок.