Керманич «Динамо» про…

…пропозицію стати головним тренером: «Я не роздумував над  нею й хвилини. Запропонували – й одразу дав згоду. Розумію, що маю тепер довести всім, а насамперед – собі, що таки спроможний працювати самостійно. Та тоді, після перемовин із президентом  клубу, я усвідомлював одне: такої пропозиції можна чекати все життя і далеко не всім судилося її дочекатися».

…можливі зміни в тренерському штабі: «Переконаний, що вони не потрібні: Зуєв, Михайлов і Кондратов, який опікується дублюючим складом, справжні професіонали й конкретною працею заслужили довіру та визнання фахівців і керівників клубу».

…молодь з найближчого резерву: «Милевський, Алієв, можливо – Лисенко, Дедечко та інші мають довести своє право на місце в основному складі не ознаками обдарованості, а суто футбольними результатами».

…ставлення до легіонерів: «Це – вимога дня: зарубіжними футболістами зміцнюють свої лави всі провідні колективи світу. Інша річ, що чужинець має бути ліпшим за вітчизняного конкурента, знати історію київського «Динамо» і шанувати країну та клуб, у яких йому судилося продовжити спортивну кар’єру».

…кадрові проблеми в команді: «Не думаю, що вони значні, проте кілька позицій таки потрібно зміцнити. Мова про амплуа опорного напівоборонця та лінію нападу, де поки що недостатня  конкуренція за місце в основному складі. На жаль, існують проблеми зі здоров’ям у Марковича, Іримії та Гіоане, причому останній навіть може завчасно завершити активну кар’єру. Дещо інші клопоти з Леко та Сабличем: у них завершується термін угоди з «Динамо». Поки що хорвати не мають сталого місця в основному складі і гарантувати цього їм я не можу. Все залежатиме від самих футболістів, від їхньої праці та їхнього рішення, проте спроби шантажу результативними не будуть за будь-яких умов. Якщо хлопці не забажають продовжити термін угоди, то будуть виставлені на трансфер».

…мікроклімат у колективі: «Ми домоглися найважливішого: взаємодовіра між гравцями та тренерами насправді достатньо висока, щоб принаймні не виникало залаштункових інтриг і нездорових припущень. Якщо хтось не потрапляє до стартового складу, то лише тому, що поступається конкурентові в ігрових аспектах. Грає той,  хто  сильніший  саме цього дня. А  побутову  дисципліну вдалося налагодити і завдяки зацікавленим співбесідам, і через систему штрафних санкцій, яка стосується всіх без винятку. Запізнився Белькевич на теоретичне заняття буквально на хвилину – мінус двісті доларів.  Приїхав Юссуф на п’ять хвилин пізніше визначеного строку – тисяча доларів штрафу, і ніякі пояснення про затори на дорогах ні йому, ні комусь іншому не допоможуть. А Родольфо, який звернувся з проханням про дозвіл на повернення з відпустки не 5, а 6 січня, я відповів однозначно: «Жодних проблем, я чекаю тебе о 12.00 6 січня, проте не забудь захопити  й п’ять тисяч доларів для штрафу».

…футболістів з Африки: «До Каддурі та Юссуфа значних претензій немає – вони й працьовиті, й достатньою мірою відповідальні. Проте друге коло, радше всього, доведеться починати без них: обидва в складі своїх національних команд візьмуть участь в африканському чемпіонаті. Нині в обох відпустка, потім – збори та власне турнір, який триватиме з 10 січня по 10 лютого. А там уже й до наших змагань, як-то кажуть, рукою подати. Але вони не роботи, а звичайні люди, і їм також перепочинок – і фізичний, і моральний – дуже потрібний».

…підготовку до весняного турнірного циклу: «Поновимо навчально-тренувальний процес 5 січня. Плануємо проводити спаринги кожного дня. З 10 по 24 січня – підготовчий збір на високоякісних ігрових майданчиках в Об’єднаних Арабських Еміратах, де зіграємо й два контрольних матчі. Тиждень,  що залишатиметься до кінця січня, проведемо в рідних стінах, а наступних десять днів – на зборі в Ізраїлі, де візьмемо участь у міжнародному турнірі за участю «Шахтаря» та двох російських клубів – ЦСКА та «Спартака». У наших планах і спаринг з російськими одноклубниками 1 лютого. 10 лютого повернемося до Києва, а вже через три дні вирушимо на третій навчально-тренувальний збір – або до Іспанії, або до Португалії».

…традиції з часів Лобановського: «Валерій Васильович був насправді великим тренером, і я багато чому  навчився саме в нього. Втім, як і в інших фахівців, з якими довелося працювати в «Динамо». Проте великі перемоги Лобановського – то вже славна сторінка історії. А ми маємо рухатися вперед, поступово звільняючись від стереотипів».