Тепер варять сталь не для кайданів

Більшість декабристів було покарано засланням і каторжними роботами на рудниках. Деякий час тут, у Забайкаллі, й мені довелося проходити офіцерську службу.

…Саме сюди, у мертву глухомань за Байкалом, зимового дня підвода привезла тендітну жіночку. Приїхала вона в невеличке селище Горний Зерентуй (потім приїдуть ще 11 дружин декабристів), де, як кажуть, була найжорстокіша каторга (мені доводилося бачити залишки тамтешньої тюрми). Ідеться про Олександру Муравйову, яка прибула до чоловіка. Крізь частокіл острогу передала вона друзям каторжанам послання Пушкіна:

Во глубине

сибирских руд

Храните

гордое терпенье…

А незабаром княжна Марія Волконська, руйнуючи жорстокий план самодержця поховати тут навіть пам’ять про героїв Сенатської площі, переписала відповідь Одоєвського на це послання:

К мечтам

рванулись наши руки,

Но лишь оковы обрели…

…Місто Петровськ-Забайкальський. Тут варять сталь. А колись робили кайдани для каторжан. Згодом їх використовували і для присмирення декабристів. Про учасників повстання на Сенатській площі Санкт-Петербурга нагадують назви вулиць, пам’ятники, будинки.

На Селенгінській вулиці – Михайло-Архангельський собор, більше відомий як церква декабристів. Вона згадується в багатьох історичних та художніх творах, спогадах. Нині тут – музей декабристів, створений на основі багатющих фондів Читинського обласного краєзнавчого музею.