А права все порушуються

Відтоді як Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини 10 грудня стало визначною датою у всьому світі. І вже 55 років її відзначають як День прав людини.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, яка на цій посаді вже сім із половиною років, розповіла на прес-конференції, що за цей час до її офісу звернулося понад півмільйона людей – громадян України, іноземців, біженців, осіб без громадянства. Найбільше звертаються  з приводу порушень громадянських прав. П’ятнадцять відсотків – соціальних. За останній рік трохи зменшилася кількість звернень, пов’язаних із порушенням економічних прав, і  майже на три відсотки зросла кількість звернень щодо порушення особистих прав громадян. Стосовно ж порушень політичних прав, то, за словами пані Карпачової, кількість звернень усе ще залишається високою: торік їх надійшло майже три тисячі, цього року – 1770.

Головним джерелом порушення прав людини, як зазначає український омбудсман, є бідність. Майже половина всіх, хто живе за межею бідності в нашій країні – це селяни.

«Надзвичайно серйозна проблема – порушення конституційних прав дитини, – говорить Ніна Карпачова. – Вже цього року таких звернень надійшло 853, тоді як минулого їх було 600. Дванадцять тисяч українських дітей шкільного віку щороку не сідають за парти, а півмільйона залучають до тяжкої праці. Кількість же бездоглядних дітей в Україні  сьогодні становить близько 200 тисяч».

Головним порушником прав людини, як свідчить пані Ніна,  залишається судова гілка влади. «Адже реформи в цій сфері майже не відбулися, – стверджує вона. – Фактично половина звернень щодо порушення громадянських прав стосується порушення прав людини на справедливий суд. Сьогодні кожна десята кримінальна і кожна п’ята цивільна справа затягуються. Нам треба відмовитися від довічного призначення суддів. На мою думку, їх повинен обирати на певний термін український народ».

Також пані Карпачова сказала, що, попри поліпшення в сфері забезпечення свободи слова і думки, права на інформацію, в нас не припинилися побиття, пограбування, залякування, переслідування та арешти журналістів. «До мене також продовжують надходити звернення  з приводу звільнень, переслідувань і цькувань із політичних мотивів лікарів, вчителів та державних службовців».