Спочатку змагаються митці

До 15 грудня в Києві буде проведено Міжнародні молодіжні Дельфійські ігри. Представники 18 країн світу змагатимуться в 10 номінаціях, таких як фортепіано, струнні інструменти, фотографія, академічний та народний спів, ді-джеїнг, плакат, народний танець, пантоміма та інші. Виступи оцінюватиме авторитетне міжнародне журі з представників культурних, мистецьких кіл.

У Давній Греції Олімпійські і Дельфійські ігри (перші – в галузі фізичної культури, другі – у галузі духовній, мистецтв) були найбільш відомими та багато в чому рівними у свідомості греків: на час їх проведення припинялися війни, однаковою була процедура нагородження переможців, а також і найвища нагорода – лавровий вінок. Суть дельфійських змагань полягала в суперництві, наприклад, за кращу гру на музичних інструментах, краще створення віршів і пісень – часто, природно, на честь богів. За легендою, після перемоги над потворним змієм Піфоном біля Дельф (близько 200 км від Афін) бог Аполлон влаштував змагання, які й поклали початок Дельфійським іграм. Відмінною їх рисою було те, що атлетичним змаганням передували змагання в музиці та поетиці.

Український Дельфійський комітет зареєстровано 2002 року. Завдяки роботі цієї громадської організації, що співпрацює з Міністерством культури і туризму, іншими державними і недержавними інституціями, українська команда брала участь у молодіжних Дельфійських іграх у Росії (2002 р.) та Молдові (2004 р.), де загалом завоювала 14 медалей та п’ять дипломів.

Закриття ігор, які проводяться зокрема й за участю міської влади, планують провести 15 грудня в Національній музичній академії.