Презентація сховалася у шафі

Граючись, діти полюбляють ховатися в шафі. Що манить їх туди? На що вони сподіваються, коли тихенько, аби не побачили дорослі, відкривають двері й залазять у середину? Дивне запитання! За дверима починається світ перетворень. Якщо дуже захотіти, там, у шафі, можна побачити великий чарівний ліс, довжелезний міст і дивну казку з кентаврами, безстрашними лицарями і чарівниками. Про все це знав і розповів у своїх «Хроніках Нарнії» видатний письменник Клайв С. Льюїс.

П’ятдесят п’ять років тому книги з цього циклу мали неймовірний успіх. Із них розпочалася ера гномів, магів і володарів кілець. На чарівних картах світу Середзем’я з’явилося лише через шість років після того, як під час гри в хованку діти відкрили двері шафи… Із цієї гри і починаються неймовірні пригоди. Екранізація цієї книги завершилася цього року. Четверо дітей: Пітер (Вільям Мозелі), Сьюзан (Анна Попплевелл), Едмунд (Скандар Кейнс) і Люсі (Джорджі Хенлі), оселилися в замку в незвичайного професора. В його будинку багато предметів старовини. Від них і від професорських порядків тхне музейною нудьгою. А дітям хочеться розваг, пригод і радості. І тут без «схованок» не обійтися...

Не обійшлося без цієї гри і під час презентації фільму-фентезі «Хроніки Нарнії: Лев, Чаклунка і Чарівна Шафа». Офіційна світова прем’єра «Хронік» відбулася за півтора тижня до дня Святого Миколая. У Росії цю стрічку побачать за три дні до католицького Різдва, а в Україні офіційно – за два дні до Нового року. А не офіційно? Допрем’єрний показ кінофільму відбудеться цього тижня в столичному Кінопалаці. На кіноманів також очікують передноворічні вистави і подарунки. За задумом організаторів благодійної акції – у цей день гра в хованку із соціальними проблемами має завершитися. А весь касовий збір буде передано трьом школам-інтернатам для дітей, позбавлених батьківської опіки. Про таких, як вони, і написано «Хроніки Нарнії». Щоправда, в казці все відбувається не так, як у житті. Там люті полярні ведмеді возять на колісниці злу Білу Відьму. З нею не хоче миритися шляхетний Король-Лев. Сили добра і зла не припиняють боротьбу.

До речі, все, що відбувається в фільмі, непід-робно справжнє. Добрі дяді-кіношники порадилися і вирішили: «Жодної бутафорії!» «Тато Шрека» – режисер Ендрю Адомсон – їх вислухав і привів на знімальний майданчик (і звідкіля він лише викопав?) чимало мінотаврів, циклопів, грифонів. У пошуках Нарнії він об’їздив увесь світ і знайшов не за тридев’ять земель, а в заповідниках Лос-Анжелеса, на полонинах Нової Зеландії й у засніженому чеському лісі. Ігри в хованку так сподобалися акторам, що вони не на жарт загравалися, і не хотіли виходити із ролей. Тим більше, верховодив у грі (був продюсером фільму) не хто-небудь, а прийомний син Клайва С. Льюїса – Дуглас Грешем.