Китаєць співав про Ятрань

Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості «Духовні джерела», який нещодавно вже вдруге відбувся в столиці, переймається насамперед духовністю молодшого покоління. Адже фестиваль відбувся із благословення Патріарха Київського і всієї України-Руси Філарета та за підтримки Української римо-католицької церкви.

Журі очолила відома оперна співачка Гізелла Ципола. Нагадаємо, що президент фестивалю – народний депутат України Юрій Кармазін, автор проекту «Духовних джерел» і головний режисер – народний артист СРСР, академік ЮНЕСКО, лауреат премії імені Івана Котляревського Валерій Степанян.

Протягом чотирьох днів 360 учасників віком від 6 до 21 року змагалися у різних номінаціях хореографії (народна, дитяча, естрадна та «солісти») та співу (академічний, естрадний, народний). Причому фестивальне дійство відбувалося відразу на трьох сценічних майданчиках – в Українському домі, Культурологічному центрі Українського товариства охорони пам’яток історії та культури і в Київському палаці дітей та юнацтва.

Творці фестивалю запевняють, що «Духовні джерела» впевнено переростають всеукраїнський масштаб, про що свідчить участь китайського співака Чжана Чуна, який майстерно виконав українську народну пісню «Там, де Ятрань круто в’ється», а також пісню Петра з опери «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка. Також брали участь представники нацменшин – ансамбль «Поляни з-над Дніпра» Спілки поляків України і ансамбль «Айренік» Спілки вірмен України.

Журі прагнуло щонайбільше відзначити дітей. Так, у номінації «Народна хореографія» було нагороджено аж чотири колективи, у номінації «Дитяча хореографія» – три колективи, у «Естрадній хореографії» – чотири, а у номінації «Солісти» – сімейне тріо «Ташнік» із Запорізької області та киянка Ксенія Коваль.

Але найбільше враження справив саме народний спів. Члени журі не жартома стверджують, що наступниця Ніни Матвієнко вже невдовзі заявить про себе на повний голос. Її побачили у 18-річній вихованці Вінницького училища культури і мистецтв імені М.Леонтовича Юлії Васюк – лауреата двох відзнак: диплома І ступеня та спеціального диплома за високу виконавську майстерність.

А Гран-прі фестивалю отримав фольклорно-етнографічний гурт «Чорнобривець» з селища Шишаки Полтавської області.