Юля і десять чоловіків

Пам’ятаєте, як Юлія Тимошенко прийшла на річницю Майдану в усьому білому – светрі, спідниці й довгому пальті, з білим намистом. Це не випадково. Тоді, щоправда, на її плечах був лише шалик помаранчевий. Певно, востаннє.

На міжпартійний з’їзд блоку свого імені Юлія Володимирівна знову одягнулася в білу курточку з великими чорними ґудзиками, біло-чорну спідницю, підперезалася широким чорним поясом. Помаранчевих кольорів не було. А ні на ній, ані ніде в залі Національного палацу «Україна». Навколо – усе біле, з маленькими червоними серцями – емблемою блоку, і чорним написом його назви. «Юля! Юля!» – гучно залунав з усіх динаміків аудіозапис Майдану, на великих екранах з’явилися кадри торішньої революції. І на лідерці блоку теж з’явився червоний колір, на обличчі. Юлія Володимирівна «розкодувала» суть цих кольорів: білий – чисті наміри, червоний – небайдужість, любов, чорний разом із першим і другим – триколір української вишиванки.

Із гучномовців акторський голос представив головного промовця того вечора, порівнявши з найвідомішими світовими історичними діячами, і додав: «Вона встановила свої правила гри, тож має право на власне ім’я – Юлія Тимошенко, або просто Юля!» «Юля! Юля!» – знову вибухнув палац «Україна». Гучний голос розповів про «всіяний терном» шлях «матері української революції», дорікнувши авторам указу про її звільнення, що вони не написали «чесне формулювання: «Ми боїмося Тимошенко!» Коли пролунали слова: «Вона пішла, щоб повернутися», до мікрофона підійшла героїня вечора. Підійшла на дві години – такою довгою була, за її словами, «малесенька частинка» запланованого у тій програмі, що її «редагував» Микола Томенко.

Ю.Тимошенко сказала, що вечір в «Україні» – це лише «урочиста частина засідання». А попередня, виходить, була закритою для ЗМІ. Як і нещодавній з’їзд основного суб’єкта блоку – партії «Батьківщина». Про причину таємничості лише подейкують журналісти: не всі, мовляв, задоволені своїми місцями у виборчому списку. Може, тому на «урочистій частині» не видно було Андрій Шкіля – депутата, що завжди символізував цей блок своєю вишиванкою.

Якщо БЮТ переможе, то Україна житиме при солідаризмі. Бо ні соціалізм, ні ринковий фундаменталізм Юлії Володимирівні не подобаються. Багаті нарешті все ж поділяться з бідними …навіть прибутками власних підприємств. Слухаючи це, багаті новачки БЮТ посміхалися, а М.Бродський підморгував Т.Васадзе, О.Абдуллін помахав М.Томенку вказівним пальцем! А коли Ю.Тимошенко розповідала про майбутні банківські кредити, В.Яворівський розвернувся, аби поаплодувати відомим банкірам, що сиділи за його спиною у білих шаликах із сердечками.

БЮТ вже нині підбирає кадри для усіх галузей й усіх рівнів. Одна лише посада поза «тендером» – прем’єрська. Кадрова політика будуватиметься не за принципом «хто з ким разом собачок вигулює». Тимошенко процитувала навіть відому казку, мовляв, її команда – не рукавичка і «не лопне від лисички, зайчика, вовка і ведмедя, які до неї ховаються».

– Вгадайте з трьох раз, хто буде першим у списку? – запитала у зали. «Юля! Юля!» – кмітливими виявилися рядові «бютівці». Далі пані Тимошенко вдалася до того способу представлення першої десятки списку, що його вона випробувала у ВР, представляючи колись міністрів. Спершу звучала загадка, а зал відгадував – О.Турчинова, М.Томенка, В.Онопенка… А ось «демократичну істоту, яка може жити лише у вільній стихії, барометра свободи слова, провідника суспільного телебачення» одразу не вгадали. Це був журналіст А.Шевченко. Далі – «стрижень патріотизму» Л.Лук’яненко (у цей час делегати крикнули «Матвієнко. Ганьба!», бо він повів іншу частину УРП «Собор» з БЮТ до НСНУ), «гроза олігархів» – Г.Омельченко, «символ, що Донбас – не вотчина Януковича», ректор Луганського педінституту В.Курило, «генерал, що 62 відсотки армії готовий був вивести проти військ МВС під час революції», діючий головнокомандувач Сухопутних військ М.Петрук, «наймолодший мер у Європі зі Сквири» Є.Суслов.

«Ми маємо намір перемагати», – заявила Тимошенко на прес-конференції, а соціологам дорікнула: «На минулих виборах ми взяли у шість разів більше, ніж вони нам прогнозували. Як за «Криворіжсталь».

Решту членів списку БЮТ оголосить через 10 днів – там будуть як ті, хто роками «відстоював Україну», так і ті парламентарії, хто «після перемоги революції обрали новий шлях». З усіх жінок-політиків, Юлії Тимошенко найбільше подобається княгиня Ольга. «Хотілося б повернути той час», – замріялася леді Ю.