Дух Синаю

Кажуть, немає підстав брати під сумнів твердження, що лик Святої великомучениці Катерини у храмі на горі Синайській максимально точно передає її реальну зовнішність.

Тож для настоятеля одноіменної парафії УПЦ КП отця Петра Думича особливо дорогим став дар, піднесений священиками церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці при Національному університеті «Києво-Могилянська академія» ієромонахом Богданом (Пєтуховим), протоієреєм Юрієм Мициком і ієреєм Богданом Медведем, – ікона, яку з синайського оригіналу списав молодий талановитий іконописець Дмитро Лещук. Знаменно й те, що вручено було цю ікону 7 грудня на місці вже практично відновленого храму Св.Катерини на Лук’янівському цвинтарі. Тут цього дня за участю названих отців відбувся святковий молебень з акафістом великомучениці.

Парафіяни, котрих цього разу зібралося як ніколи багато, висловили щиру подяку керівництву Державного історико-меморіального «Лук’янівського заповідника», яке доклало зусиль, аби на місці колишньої дерев’яної церковці, зруйнованої тоталітарним режимом на початку 70-х років минулого століття, виріс величний цегляний храм.

«По суті богослужіння такого масштабу відбувається тут уперше, – зазначив отець Петро Думич. – Ми вдячні отцеві Богданові та іншим священикам парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці за подаровану нам чудову ікону. Сподіваємося, що вона стане прикрасою відновленого храму. На жаль, виготовлення і встановлення хрестів на банях через прикре непорозуміння не увійшло до кошторису відбудови. Тобто коштів на ці роботи не передбачено. З цієї причини строки завершення будівельних робіт, а відтак, і офіційного освячення храму відсуваються на невизначений час. І хоч ми вважаємо нинішній молебень першим справжнім богослужінням на нашому законному місці, застереження, як бачимо, є. І все ж радість переповнює наші серця. Храм одного з найвідоміших київських некрополів, де покоїться прах визначних священнослужителів і церковних діячів, українських вчених і митців, таких, як Микола Пимоненко, Федір Кричевський, Олександр Мурашко, Микола Зеров та багато інших, почув щиру молитву українською мовою. Ми сподіваємося, що Господь Бог молитвами Пресвятої Богородиці і нашої покровительки – святої великомучениці Катерини дасть нам змогу гідно завершити велику справу – відбудову церкви».