Олександр Омельченко визначився

Учора на сесію у черговий раз зібралися депутати Київради. Два тижні тому міський голова, пояснюючи потребу збиратися щотижня, сказав, що це пов’язано з бюджетним процесом у Верховній Раді. І хоча там із бюджетом не склалося, у Київради вистачає своїх проблем, особливо земельних.

Традиційно початок засідання затягнувся на півтори години. Журналісти в цей час просили про щось розповісти депутатів, які траплялися «під руку» і погоджувалися щось сказати. Умовили стати перед камерами і заступника міського голови Володимира Ялового, від якого захотіли почути коментар з питання порядку денного «Про заслуховування звітів керівників КМДА». Володимир Борисович пояснив, що така практика існувала й донині, але тепер Київрада хоче перетворити подібні звіти в систему.

Як завжди, несподіваним був Олександр Омельченко. Спочатку його попросили прокоментувати рішення Віктора Ющенка про відмову брати участь у парламентських виборах за списком НСНУ.

– Я особисто підтримую таке рішення, тим самим президент підтвердив, що він справді за демократичні вибори без впливу адмінресурсу. Треба, аби всі урядовці, високопосадовці, міністри і губернатори областей виконували свої обов’язки, реалізовували економічну та соціальну програми, що є складовою частиною програми Президента України. А виборчі списки хай очолюють лідери партій. Голови ж обласних адміністрацій, якщо вони лідери партій, – можуть очолювати списки в областях і районах та йти на вибори обласних, районних депутатів. І було б справедливим, якби нинішніх керівників областей і районів обрав народ у своїх регіонах і в майбутньому вони очолили законодавчі та виконавчі органи на місцях.

– Тепер виходить, що на першому місці в списку НСНУ – прізвище Юрія Єханурова, а на другому – ваше? – запитав я.

– Якщо б Віктора Ющенка підтримали інші, то список «п’ятірки» ще більше змінився б, – із усмішкою відповів Олександр Омельченко. – Що стосується мене, то я поступаюся своїм місцем у виборчому списку НСНУ тим перспективним політикам, які не заанґажовані, не завантажені адміністративною роботою, мають бажання бути депутатами Верховної Ради. Вони як законодавці будуть кориснішими для народу, ніж адміністратори.

Потім Олександр Омельченко повідомив, що знову балотуватиметься на посаду Київського міського голови.