Зелений чай підходить не всім

В одному із випусків «Медмістечка» йшлося про корисність зеленого чаю. Нам зателефонувала читачка Галина Бондар і попросила розповісти, чи є якісь протипоказання щодо вживання зеленого чаю.

З’ясувати це питання ми попросили лікаря-фітотерапевта Валентина Щербину:

– Людям, які потерпають від гіперацидного гастриту (з підвищеною кислотністю) зелений чай дуже корисний. А от тим, у кого гастрит із зниженою кислотністю (гіпоацидний) зелений напій протипоказаний, бо він ще більше розслабляє і без того атонічний (слабкий), опущений шлунок.

Водночас не завадить знати і таке застереження: часто люди люблять пити чай із лікарських рослин, зокрема з м’яти і меліси, який однак корисний тільки людям із високою кислотністю шлункового соку. А хто хворий на гіпоацидний гастрит, цей чай, знижуючи кислотність, порушує травлення, послабляє моторику шлунка і кишківника, спричиняє закріпи або проноси.

Ще одна пересторога: при опущенні нирок, подагрі, грижі, нетриманні сечі пити зелений чай категорично протипоказано.