Їжте, хлопці, гарбузи!

Аденома – доброякісна пухлина передміхурової залози чоловіків, яка розвивається здебільшого в похилому віці і виявляється симптомами – утрудненим сечовипусканням, розладом функції сечового міхура, а в пізніших стадіях – затримкою (частіше гострою) сечі. За останні роки почастішали випадки цього захворювання не тільки у чоловіків похилого віку, а й у значно молодших. Серед чинників, що призводять до розвитку аденоми, лікарі називають досить специфічні, як, приміром, наростання концентрації в залозі дигідротестостерону (гормону), а також гормональний дисбаланс в організмі, вплив негативних факторів навколишнього середовища тощо. Тому лікареві досить складно одразу виявити причину розвитку аденоми простати.

Якщо аденома спричиняє гостру затримку сечі, звісно, потрібна невідкладна операція – видалення збільшеної передміхурової залози. Однак оперативного втручання на ранніх стадіях розвитку хвороби можна уникнути. Як? Йдеться про тривале вживання препаратів лікарських рослин. Про це ми говоримо із професором-фармакологом, членом-кореспондентом НАН і АМНУ Іваном ЧЕКМАНОМ.

– Іване Сергійовичу, фізіологічно активні речовини лікарських рослин тільки запобігають розвитку аденоми чи й можуть набагато зменшити її розміри, якщо хвороба вже прогресує?

– І запобігають, і зупиняють хвороботворний процес. Хоча лікування препаратами з лікарських рослин потрібно починати якомога швидше, коли чоловік тільки починає помічати утруднення при сечовипусканні. Фізіологічно активні речовини рослин мають сечогінну, протизапальну, протимікробну та антиоксидантну властивості, поліпшують регенерацію тканин і, що не другорядне, не пригнічують статевої активності. Рекомендую застосовувати відвар кори в’яза гладенького: 15 г сировини залити 500 мл окропу, настоювати 2 години, процідити, вживати по 100 мл 4 рази на день до їди.

Хочу звернути увагу на такий овоч, як гарбуз звичайний. Ще з дитинства ми пам’ятаємо вірш: «Ходить гарбуз по городу». Але чи добре ми знаємо про лікувальні властивості та харчову цінність гарбуза? На жаль, ні. Цікавий факт: гарбуз здавна культивували в Китаї при імператорському дворі. Відомо, що ще за сивої давнини гарбуз вирощували і в Центральній Азії. Спостереження народної медицини, дані експериментальних та клінічних досліджень свідчать, що фізіологічно активні речовини гарбуза мають лікувальні властивості.

У м’якуші гарбуза багато клітковини, каротину, вітамінів, зокрема вітаміну Д, який регулює фосфорно-кальцієвий обмін. Тобто впливає на кістки. Але не тільки. М’якуш гарбуза своєрідна комора калію, кальцію, міді, заліза, фосфору, цинку, фтору. Клітковина гарбуза легко засвоюється організмом, сприяє зниженню холестерину. А тому вживання гарбузової страви 2-3 рази на тиждень сприятиме вираженому протиатеросклеротичному ефекту, зменшенню ураження судин атеросклеротичними бляшками.

Водночас це ефективний сечогінний і протизапальний засіб. Проведеними в останні роки клінічними дослідженнями встановлено, що насіння гарбуза містить речовину бета-ситостерин, яка сприяє зменшенню в крові хворого, а також в передміхуровій залозі (залозу брали для дослідження під час операції) сполук, які спричиняють розвиток аденоми передміхурової залози. При вживанні гарбузового насіння було помічено зменшення набряку залози та болю в ній. Учені довели, що цей позитивний ефект зумовлений наявністю в гарбузовому насінні ще однієї важливої речовини – бета-глюкопиранозолу. Можу стверджувати, що гарбузове насіння справляє виражений оздоровчий вплив на цей орган, а також гальмує чинники, що призводять до розвитку аденоми передміхурової залози.

Гарбузове насіння потрібно вживати свіжим по 30-50 зернин перед їдою 3 рази на добу протягом 30 днів. Через тиждень повторюють місячний курс лікування.

– Рекомендації цілком доступні. Які ще рослини корисні?

– Золотушник звичайний росте по всій території України. Настій трави золотушника звичайного (можна використовувати золотушник канадський) роблять так: 30 г сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настояти годину, вживати по столовій ложці 6 разів на день. Готують і такий настій з трави: 6 чайних ложок сировини залити 500 мл холодної перевареної води, настояти 8 годин, вживати по 2 столові ложки 6 разів на день. Рослина отруйна, тому передозування небезпечне. Готують також настій бруньок тополі чорної: 3 столові ложки подрібненої сировини залити 300 мл окропу, кип’ятити 10 хвилин, настояти 4 години, процідити, вживати по 2 столові ложки 5 разів на день за 30 хвилин до їди. Настоянка бруньок тополі чорної: подрібнену сировину залити 40-відсотковим розчином етилового спирту, настояти 14 днів, щодня перемішувати, процідити, вживати по 20 крапель на ложці води 4 рази на день за 20 хвилин до їди.

У медичній практиці для лікування аденоми передміхурової залози застосовується комбінований препарат, який містить 200 мг борошна насіння гарбуза, 100 мг фізіологічно активної речовини насіння гарбуза – глобуліну, 2,6 мг сухого екстракту золотушника, 6,3 мг сухого екстракту листя осики. Позитивний вплив гарбузового насіння на мускулатуру сечового міхура і його лікувальна сила доповнюється протизапальним і болезаспокійливим впливом листя осики і золотушника.

Лікувальні властивості мають також листя і кора ліщини. У народній медицині ліщина звичайна застосовується для лікування аденоми простати, простатитів, сечокам’яної хвороби.

Настій листя ліщини звичайної можна приготувати так: одну столову ложку подрібненої сировини залити 500 мл окропу, настояти 2 години, процідити, пити по 50 мл 3 – 4 рази на день. Відвар кори: 1 столову ложку подрібненої сировини залити 500 мл окропу, кип’ятити 10 хвилин, настояти 30 хвилин, процідити, вживати по 50 мл 4 рази на день.

– Іване Сергійовичу, назвіть, будь ласка, ще деякі цілющі трави. І, бодай побіжно, скажіть про особливості лікування аденоми.

– Можна застосовувати (в комбінації з наведеними рослинами) настій бруньок берези бородавчатої, настій трави жовтяниці черговолистої, настій трави зеленчука жовтого, настій трави золотушника звичайного, настій листя мучниці звичайної, настій або відвар бруньок осики, настій трави остудника голого, відвар кореневищ або трави холодка лікарського, відвар, настоянку, порошок суцвіть цмину піщаного.

Значно підвищується ефективність лікування цими препаратами, якщо хворий вживає квітковий пилок (пергу) по чайній ложці 2-3 рази на день до їди. Кожен чоловік з найменшими ознаками утруднення сечовиділення має щодня вживати 10 г (три чайні ложки) квіткового пилку. Добре впливають ванни (за температури +32оС ) з відваром однієї з рослин: кори дуба, плодів гіркокаштану звичайного, квітів ромашки, листя ліщини, кореневищ пирію повзучого або лопуха справжнього.

Хворим на аденому передміхурової залози не можна вживати алкоголю, гострих приправ, квашених овочів, курити. Слід уникати вживання холодних напоїв, не сідати на холодні предмети, не їздити на коні й велосипеді.

Варто зауважити, що у тих народів, де є звичай споживати багато кореню петрушки і селери або щодень лузати гарбузове насіння, аденома виникає набагато рідше.

Якщо ж ви відчули перші симптоми захворювання, варто негайно проконсультуватися з лікарем-урологом і розпочати лікування одним із зазначених фітопрепаратів.