Лаштуймось у дорогу

Намистинками-перлинками розкинулись на карті України історичні міста, містечка й села, що зберігають пам’ять століть. Почасти зруйновані й занедбані вони таять ще непрочитані сторінки рідної історії та культури.

Поміж перлин – і старовинне місто Батурин, яке протягом п’ятдесяти років було гетьманською столицею почергово чотирьох гетьманів. Під час робочої наради віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка з представниками туристичної галузі за участю міністра культури і туризму України Ігоря Ліхового, що відбулася саме в історичному Батурині, провели й презентацію основних напрямів туристично-екскурсійних маршрутів нашої країни. Місцем наради обрали Батурин неспроста. Бо ж саме це місто – наша біль і наша гордість – демонструє стан «непіднятого» ще внутрішнього туризму України з одного боку, та з іншого – його великі можливості й перспективи. Три століття тому зруйнований Батурин тепер піднімається з руїн. Відбудовується палац Розумовських – видатна пам’ятка нашої історії, архітектури. Набуває оновлених обрисів увесь Батуринський історико-культурний заповідник. На його відбудову залучаються позабюджетні кошти громадських фондів.

– Створення Міністерства культури і туризму на базі колишніх Міністерства культури й мистецтв та Державної туристичної адміністрації – переконливий факт, що вже врешті усвідомлюємо: культурна й історична спадщини – це серцевина успішного розвитку вітчизняного туризму, – зауважив пан Кириленко.

Але як то завжди буває на початку, недоліків і проблем не бракує. Музеї, театри, галереї, заповідники ще не влилися в туристичну інфраструктуру. А індустрію туризму, на жаль, зорієнтовано здебільшого не на вітчизняні маршрути, а на закордонні. Зрушимо все це з мілини – матимемо і потужні духовні ручаї з рідного краю, і доступні за цінами туристичні послуги.

Добрий приклад: проект «Золоте кільце України», що об’єднує Київську і Чернігівську області в єдину систему турмаршрутів. Через Чернігівську область проходить один із дев’яти міжнародних коридорів, що перетинають Україну, – Критський міжнародний коридор №9, який об’єднує Україну, Білорусь, Росію, Польщу, країни Скандинавії й Західної Європи. Всього ж розроблено п’ятнадцять основних тематичних туристично-екскурсійних маршрутів. Їх презентував перший проректор Інституту туризму Федерації профспілок України Сергій Попович. Історичні – «По давньоруських містах», «Козацькими шляхами», «Гетьманські столиці», «Замки та фортеці України», «Святими місцями України», «Палацево-паркові ансамблі». Літературні – «Тарас Шевченко – великий син України», «Літературна  Україна». А ще – «Народне мистецтво», «Відпочинок в українському селі», «Античні міста в Північному Причорномор’ї», «До витоків Трипільської культури» та інші. Це і довготривалі, й кількаденні, і маршрути вихідного дня. Тож лаштуймось у дорогу!