Замість дзвінка – музика Вівальді

Шкільний дзвінок у країнах Європи практично не відрізняється від дзвінків в інших країнах, зокрема й України. Пронизливий, різкий і, як правило, невиправдано гучний. Якщо ж школа має дещо більше грошей, тоді в кінці уроку або перерви звучить мелодійний гонг.

А от керівництво однієї з гімназій у західнонімецькому місті Саарлуі, неподалік від французького кордону, минулого тижня вирішило вдатися до справжніх революційних змін: тепер школярі виходять на перерву під звуки скрипок та духових інструментів.

Така ідея спала на думку професору Роберту Леонарді, який переймався тим, що сучасна німецька молодь не часто ходить на концерти класичної музики. І професор не захотів із цим миритися. Він запропонував свій варіант розв’язання проблеми, а саме: замінити шкільний дзвінок на уривки з класичних музичних творів. Адже тоді всі школярі матимуть певне уявлення про класичну музику.

Така пропозиція припала до смаку керівництву гімназії в Саарлуі. Роберт Леонарді підготував спеціальний компакт-диск із двомастами мелодіями найвідоміших і найпопулярніших класичних композицій і передав його школі.

Хоча таку ідею професор запропонував зовсім недавно, вже нині можна говорити про повний успіх цього проекту. Якщо пройтися коридорами, то можна почути, як вчителі й школярі насвистують, приміром, мелодію Вівальді.

До речі, більшість дітей не тільки наспівують, але й знають, що саме вони наспівують. Одну й ту саму мелодію повторюють впродовж тижня. А на дошці оголошень вивішують інформацію про твір, що звучить, та його автора.

Один із семикласників запропонував замість звичайного шкільного дзвінка використати мелодії відомих виконавців хіп-хопу, і щоб обов’язково було побільше насиченого потужного басу. Цікавляться цим проектом вже й інші гімназії не лише в Німеччині, а й у сусідній Польщі. На черзі Україна?