Україна футбольна: знову два кроки вперед

Ще кілька років тому вітчизняний футбол мріяв про подвійне представництво в євролігових перегонах. Але, закріпившись серед п’ятнадцяти найкращих асоціацій Старого Світу, «жовто-блакитні» поступово піднімаються щаблями континентального реєстру.  Нині ми – вже дванадцяті в Європі, і перспектива штурмувати бастіони чільного десятка цілковито чітка та реальна.

Плюси цьогорічного марафону беззаперечні й значною мірою стали можливими завдяки чемпіонській дружині. «Шахтар» забезпечив Україні десять з половиною балів. Істотним виявився й турнірний внесок «Дніпра» – сім очок, однак дніпропетровці й розчарували чи не найбільше, зазнавши фіаско в потенційно не найскладніших групових перегонах другого за престижністю континентального змагання для клубів.

Очевидними виявилися й втрати: провал «Динамо» в євроліговій  кваліфікації та плачевні результати «сімейних розбірок» клану Луческів. Осічка «Шахтаря» в домашньому протистоянні «Рапідові», очолюваному сином чинного наставника гірників, аж ніяк не компенсована виграшем українського чемпіона у Франції. Хоча на цьому й намагаються наголосити в своїх коментарях функціонери донецького суперклубу.

На жаль, не Франція, а саме Румунія є нашим безпосереднім конкурентом нині і залишиться ним у найближчі часи. Тому змагання провідних клубів України та Румунії мало статус турнірної битви з подвійною матеріальною ціною, і ми без особливого завзяття програли як саму битву, так і найближчу перспективу. Відтак, якщо румуни й надалі будуть особливо результативними, а жереб, як і раніше, сприятиме їм у цьому, то футбольний Бухарест отримає нагоду виштовхнути «жовто-блакитних» навіть за межі чортової дюжини, звівши нанівець наші надії стати  одним з європейських десятників у таблиці коефіцієнтів УЄФА вже в недалекому майбутньому.

Особливого настрою та змісту ситуації, що склалася, додає усвідомлення того, що тільки «Шахтар», і більше ніхто інший, має воювати за Україну футбольну в єврокубковому сезоні, котрий  добігає свого екватора.

Зважаючи на це, матч німецького «Штутгарта» з румунським «Рапідом», який відбудеться в середині грудня, матиме неабияку вагу й для нашого «Шахтаря», а отже, й для України в цілому. Бо, згідно з регламентом Кубка УЄФА, переможці групових перегонів отримають в опоненти на першому весняному циклі третю команду з іншої групи. А той, хто фінішує другим, зустрінеться  в 1/16 фіналу з одним із євролігових невдах – тобто з третьою командою одного з квартетів Ліги чемпіонів УЄФА. «Шахтар» за таких умов задовольнить лише мінімальна поразка «Рапіда» в Штутгарті.