Парк без дерев не залишать

До постійної комісії Київради з питань екологічної політики надійшло звернення громадських організацій. У ньому висловлюється занепокоєння, що під час будівництва траси Подільсько-Воскресенського мостового переходу буде знищено зелені насадження на території парку Моряків на Рибальському півострові.

Голова комісії Даніель Карабаєв запросив на засідання представників усіх служб, що мають відношення до будівництва.

– В історії цього мостового переходу, а їй вже років 25, ми двічі затверджували проект вибору його траси, – сказав начальник архітектурно-планувальної майстерні державного підприємства «Інститут Київгенплану» Анатолій Холоша. – 1985 року затвердили, 2003-го планували ввести метрополітен на Троєщину. Потім визначали, де саме метро проходитиме Подолом. Зрештою обрали оптимальний варіант. Основна частина парку, який виходить на акваторію Гавані, залишиться неушкодженою.

– На Рибальському півострові буде вирубано 446 дерев, з яких 135 ростуть у парку, 90 – на території заводу «Ремдизель» і 25 – на самій набережній, – зазначив директор «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва» Микола Васильцов. – Розроблено проект, за яким буде висаджено близько 180 дерев. Звичайно, намагатимемося зберегти все, що не заважає будівництву. До того ж ми сплатимо 3,7 мільйона гривень компенсації за вирубку зелених насаджень.

Натомість перший заступник начальника Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві Володимир Ольшевський розповів, що на вимогу держ-управління було розроблено дендроплан, згідно з яким передбачено висадити 630 дерев.